Broer schutter Toulouse voorlopig aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan moord

Hulpdiensten bij de joodse school in Toulouse na de schietpartij maandag. Foto AP / Bruno Martin

Het Franse Openbaar Ministerie opende vandaag een gerechtelijk onderzoek naar Abdelkader Merah, de 30-jarige broer van Mohammed Merah die de afgelopen weken zeven mensen doodschoot in en rondom Toulouse en in een vuurgevecht met de politie om het leven kwam.

Update 22.08 uur:Er is een voorlopige aanklacht ingediend tegen Abdelkader Merrah. Hij is aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan moord en terrorisme. De voorlopige aanklacht betekent dat er zeer goede redenen zijn om iemand van misdaden te verdenken, maar stelt de autoriteiten in staat nog verder onderzoek uit te voeren. Dat meldt persbureau AP.

Openbaar aanklager François Molins liet vanmiddag weten dat Abdelkader wordt verdacht van “medeplichtigheid aan moord, criminele samenzwering en diefstal in vereniging, en betrokkenheid bij een terroristische onderneming”. Dat meldt persbureau AP.

Broer schutter Toulouse al eens in verband gebracht met jihadistische bezigheden

Volgens Molins richt het onderzoek zich niet alleen op Abdelkader, maar wordt er ook gekeken of anderen betrokken waren bij de dodelijke schietpartijen. Hoewel de Franse politie gelooft dat Mohammed Merah geen deel uit maakte van een fundamentalistisch netwerk, schrijft persbureau Reuters, wordt wel onderzocht of hem geen hulp is geboden door zijn broer. In een verhoor dit weekend zou Abdelkader gezegd hebben trots te zijn op zijn broer.

Abdelkader werd enkele jaren geleden al door de Franse autoriteiten ondervraagd. Hij zou mogelijk betrokken zijn geweest bij een netwerk dat jongeren uit de omgeving van Toulouse naar Irak stuurde. Dat onderzoek leidde echter tot niets.

Verslag van Al Jazeera over de belegering van de woning van Merah in Toulouse:

Advocaat: Abdelkader leefde dubbelleven

Abdelkaber Merah werd woensdag gearresteerd terwijl de aanhouding van zijn broer in volle gang was. Hij werd gisteren samen met zijn vriendin Yamina Mesbah overgedragen aan het hoofdkantoor van de Franse terreurbestrijding in Parijs. Abdelkader is vandaag voorgeleid aan de rechter die moet beslissen of Merah langer mag worden vastgehouden. Na een uitvoerige ondervraging werd Mesbah vandaag vrijgelaten.

Mesbah ontkende in alle toonaarden betrokken te zijn geweest bij de schietpartijen. Ze liet bij monde van haar advocaat Guy Debuisson weten geschokt te zijn. Volgens de advocaat lijkt het er op dat Abdelkader een dubbelleven leidde.

Een reportage van Al Jazeera over hoe de inwoners van Toulouse de draad weer oppakken:

    • Hans Klis