Frankrijk accepteert coup Mali niet, ‘gevangen regering in hongerstaking’

Caption: People shop at a market on March 25, 2012 in Bamako. Mali was gripped by uncertainty after a coup by mutinous soldiers who ousted the president, leaving a power vacuum exploited by separatist Tuareg rebels waging an offensive in the north. AFP PHOTO /Habibou Kouyate Mensen op de markt in Bamako. Er bestaat veel onrust en onzekerheid over de toekomst van Mali na de coup van afgelopen woensdagnacht toen militairen de macht grepen. Foto AFP / Habibou Kouyate

Frankrijk beschouwt Amadou Toumani Toure nog steeds als president van Mali ondanks de coup van afgelopen woensdag waarbij kolonel Amadou Sanogo de macht greep.

De Franse minister van Ontwikkelingshulp Henri de Raincourt roept in een verklaring Sanago op om de Malinese grondwet te accepteren en de macht weer uit handen te geven, meldt persbureau AFP.

Mali werd vrijdag al tijdelijk geschorst als lid van de Afrikaanse Unie. De internationale gemeenschap heeft de staatsgreep in het land, die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond, scherp veroordeeld. Mali, dat tot deze week geregeerd werd door president Amadou Toumani Touré, gold jarenlang als een stabiel en democratisch land. Waar Touré op dit moment verblijft is nog altijd onduidelijk.

In een reactie op de coup d’etat in Mali zijn een groep van veertien hoge regeringsfunctionarissen, die gevangen gehouden worden door de junta, collectief in hongerstaking gegaan. Dat vertelde vandaag een van hun familieleden aan persbureau AP. Volgens Tiegoum Boubeye Maiga, broer van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Soumeylou Boubeye Maiga, bevinden zich onder de groep de burgemeester van Bamako en de voormalige premier Modibo Sidibe.