Eerste toegestane demonstratie Wit-Rusland tegen Loekasjenko sinds 2010

Caption: Opposition supporters display a banner reading "Boycott" during a rally in central Minsk March 25, 2012. Protesters gathered in the capital to mark the anniversary of the foundation of the Independent Belarusian Republic in 1918. Picture taken with fish-eye lens. REUTERS/Vasily Fedosenko (BELARUS - Tags: ANNIVERSARY POLITICS CIVIL UNREST) Aanhangers van de Wit-Russische oppositie demonstreerden vandaag in Minsk. Zij deden dat tijdens de verjaardag van de Onafhankelijke Wit-Russische Republiek in 1918. Een uitgelezen moment om hun woede te uiten over het regime van president Aleksandr Loekasjenko. Foto Reuters / Vasily Fedosenko

In Minsk gingen vandaag zo’n 2.500 aanhangers van de oppositie de straat op tegen president Aleksandr Loekasjenko. Het was de eerste door de autoriteiten toegestane demonstratie sinds december 2010.

Na de monsterzege van Loekasjenko bij de presidentsverkiezingen, die de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) ongeldig verklaarden, gingen duizenden Wit-Russen de straat op tegen de president. Het regime reageerde op de protesten met “keiharde repressie“, zoals een journalist van persbureau AFP het toen omschreef. Honderden activisten werden opgepakt en berecht.

Vandaag stonden de Wit-Russische autoriteiten oppositieaanhangers toe om, tijdens de viering van de stichting van de Onafhankelijke Republiek van Wit-Rusland in 1918, in hoofdstad Minsk te demonstreren onder toeziend oog van de oproerpolitie. De demonstranten hielden onder andere vlaggen en posters omhoog die de vrijlating van oppositieleden eisten. Activisten met anti-Loekasjenko borden werden tegengehouden door politieagenten en mochten zich niet aansluiten bij de demonstratie.

Volgens onze correspondent Michel Krielaars heeft de protestbeweging in Wit-Rusland door de executie van twee mannen, die veroordeeld werden voor een bomaanslag op een metrostation in Minsk vorig jaar, nieuwe energie gekregen. Maar dat de demonstratie van vandaag werd toegelaten door de autoriteiten is volgens hem tactiek. Krielaars:

“Het Minsk-protest is een eerste nieuwe poging van 2500 mensen. De hele protestbeweging leek gesmoord, maar is blijkbaar toch weer teruggekeerd, ook als gevolg van de executies van die twee jongens vorige week. Je zag vlaggen van de EU meegedragen worden, wat erop wijst dat de demonstranten zich bij Europa vinden horen en niet bij de dictatuur van Loekasjenko. Dat Loekasjenko ze niet heeft weggejaagd is tactiek. Zaterdagavond zijn er namelijk al honderd opgepakt. En je kunt niet bezigblijven.”

Wit-Rusland staat te boek als de laatste dictatuur van Europa. Onder meer de voormalige presidentskandidaten Andrei Sannikov en Nikolai Statkevitsj en mensenrechtenverdediger Ales Beljatski zitten momenteel gevangen. Loekasjenko is al meer dan zeventien jaar aan de macht. Vrijdag breidden EU-lidstaten de sancties tegen Wit-Rusland uit. De sancties werden ingesteld tegen de Wit-Russische president voor het beknotten van burgerlijke vrijheden.