‘Een op drie gedetineerden overtreedt regels tijdens proeftijd’

Een op de drie gedetineerden houdt zich tijdens zijn proeftijd niet aan de regels die door de rechter zijn opgelegd. Slechts een op de twintig overtredingen wordt bestraft.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar 51 vonnissen en cijfers van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Gedetineerden onvoldoende op de hoogte van regels proeftijd

Uit de 51 vonnissen blijkt volgens RTL dat het OM vaak overtredingen tijdens proeftijd te laat meldt bij de rechter, maar ook dat vaak verzuimd wordt om te vertellen aan de gedetineerden aan welke regels zij zich moeten houden. Met name mensen die voor zeden- en vermogensdelicten zijn veroordeeld houden zich dikwijls niet aan de voorwaarden. Ze onttrekken zich aan het reclasseringstoezicht, zoeken ondanks een verbod contact met het slachtoffer of werken onvoldoende mee aan verplichte gedragstherapie.

Sinds 2008 worden er voorwaarden aan vervroegde vrijlating gesteld. Voor die tijd kwamen gedetineerden altijd na tweederde van hun straf vrij, zonder dat daar voorwaarden aan waren verbonden.

VVD en CDA willen opheldering

VVD-Kamerlid Ard van der Steur laat tegenover RTL Nieuws weten het schokkend te vinden dat de voorwaarden zo vaak met voeten worden getreden. “We geven een voorwaardelijke straf, dat is een voorrecht, iets dat je moet verdienen. En als je dat dus niet waard bent, dan zul je teruggaan in de cel.” CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg vindt dat er op deze manier geen stok achter de deur is. De VVD en het CDA gaan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven om opheldering vragen.