De Carl Sagan-video’s blijven opmerkelijk - hier is deel negen

Sagan
Sagan

Ruim een jaar geleden was het eerste filmpje een enorme hit: de woorden van astronoom Carl Sagan gemixt met inspirerende beelden van onze wereld en wat we daaromheen verkennen. De maker is ondertussen gewoon doorgegaan: deel 9 staat nu online en is wederom de moeite waard.

Eerst nog even dat eerste filmpje, dat boven de rest uitsteekt omdat het het gedachtegoed van Sagan in iets meer dan drie minuten uiteenzet. De monoloog werd door Sagan geschreven over The Pale Blue Dot, een beroemde foto die op zijn initiatief genomen werd vanuit een onbemande ruimtesonde.

En het negende deel, dat focust op hoe de mens de aarde naar zijn hand gezet heeft. Het verscheen een paar dagen geleden op het YouTube-kanaal van Reid Gower, een TEDx-spreker die het Sagan-project startte “om de populair-wetenschappelijke boodschap naar een groot publiek te brengen.”

Wil je de tijd nemen om de hele serie te bekijken (het is tenslotte zondag), dan kan dat hier.