Alonso wint Grote Prijs van Maleisië

Fernando Alonso viert de overwinning. Foto Reuters / Tim Chong

De Formule 1 van Maleisië is gewonnen door Fernando Alonso. De Spaanse coureur van Ferrari (en tweevoudig wereldkampioen) was de snelste op het circuit van Sepang in Kuala Lumpur.

De Mexicaan Sergio Pérez van Sauber werd verrassend tweede in de wedstrijd die met veel regenval te maken had. De van pole position vertrokken Lewis Hamilton eindigde als derde. Vierde werd Mark Webber, vijfde Kimi Raikkonen.

Alonso aan de leiding na onderbreking van ruim vijftig minuten

De McLarens kwamen op het natte circuit goed uit de startblokken. In tegenstelling tot vorige week in Australië behield Hamilton ditmaal wel zijn leidende positie na de start. Het team was in de eerste rondes een klasse apart. De safety car, die in ronde zeven uit veiligheidsoverwegingen op de baan verscheen, kwam de renstal dan ook slecht uit.

Na drie rondjes achter de safety car toonde de organisatie de rode vlag en werd de race stilgelegd. Intensief beraad volgde. Omdat er geen zware regenbuien meer op komst waren, werd na een onderbreking van 52 minuten de race weer hervat.

Meteen doken veel coureurs voor een pitstop naar binnen. Omdat Hamilton in de pitstraat moest wachten, kwam de leiding in handen van Alonso. Hij werd gevolgd door Pérez van Sauber, die in het begin goed geanticipeerd had op de regenval. Hamilton viel terug naar de derde plaats.

Pérez verrast met eerste podiumplaats ooit

De drie coureurs handhaafden zich in die volgorde, ook nadat ze zestien ronden voor het einde de pitstraat hadden opgezocht voor droge banden. In de slotfase kwam Pérez steeds dichter bij de eerste plaats van Alonso. In een vlaag van overmoed maakte de jonge Mexicaan echter een fout. Hij was te gretig in de achtervolging en vloog bijna uit de bocht.
Alonso kon daardoor op zijn gemak richting de finish sturen. Achter hem en Pérez eindigde Hamilton voor de tweede week op rij als derde. Wereldkampioen Sebastian Vettel stelde teleur met een elfde plaats.

De tweede plek is het beste resultaat dat het team van Sauber ooit behaalde en de eerste podiumplaats voor Pérez.

Het was de tweede Grand Prix van het seizoen; vorige week was de overwinning voor Jenson Button van McLaren. Hij werd vandaag veertiende. Alonso neemt de leiding in het algemeen klassement over.

    • Peter Zantingh