Zonderland toont vorm aan en kan naar Spelen

Turner Epke Zonderland heeft vrijdag vormbehoud getoond voor de Olympische Spelen. Hij deed dat tijdens Challenge Cupwedstrijden in het Duitse Cottbus.

Bij de kwalificatiewedstrijd op rek behaalde Zonderland een score van 15.000 punten. Dat is een half punt boven de vereiste 14.500 punten van sportkoepel NOC*NSF. Hij plaatste zich tevens voor de finale.

Nu Zonderland vormbehoud heeft getoond, wordt zijn uitzending naar de Olympische Spelen steeds waarschijnlijker. Hij was twee maanden geleden al voorgedragen door de turnbond KNGU mede op basis van zijn prestaties in januari bij het olympisch kwalificatietoernooi Londen. Daar presteerde hij beter dan zijn directe concurrent Jeffrey Wammes. Maar de doorslag voor zijn aanwijzing gaf het criterium ‘medaillekansen’. Op grond van Zonderlands resultaten bij de laatste EK’s en WK’s werd hij aangewezen. Na de Spelen van 2008 in Peking werd hij op rek één keer Europees kampioen en won hij twee keer een zilveren medaille bij de WK. De laatste internationaal aansprekende prestatie van Wammes stamt uit 2007 toen hij brons won op sprong bij de EK in Amsterdam.

De vroege voordracht van Zonderland werd door Wammes aangevochten in een kort geding. De rechter gaf hem in zoverre gelijk, dat hij Zonderlands vroege aanwijzing afwees. De rechter oordeelde dat de Challenge-wedstrijden in Cottbus, Maribor en Gent, evenals de EK in Montpellier alsnog moeten worden meegewogen.

Die uitspraak betekent dat Wammes nog een kleine kans op plaatsing voor de Spelen heeft. Maar de verwachting is dat hij alleen bij buitensporige prestaties in de eerstvolgende wedstrijden wordt voorgedragen. Bij ongewijzigde verhoudingen maakt Zonderland de grootste kans op uitzending, vooral omdat de rechter de kwalificatieprocedure wel heeft goedgekeurd.

De officiële voordracht laat nog op zich wachten. De rechter verordonneerde dat die pas na alle selectiewedstrijden mag worden gedaan.