Zij: 'Hij verdient nu meer dan ik'

Janco Alblas (59) en Wil de Meer (62) hebben twee dochters en een kleindochter. Hij werkt bij de gemeente, zij is op haar 55ste met flexpensioen gegaan en werkt nog tien uur per week als coach voor haar eigen bedrijf.

Janco en Wil gefotografeerd door David Galjaard in hun huis in Dordrecht voor de rubriek "Het Huishoudboekje" - Economie pagina zaterdag editie NRC Handelsblad

Wil: „Ik verdien nu voor het eerst minder dan Janco. Dat vind ik soms wel eens vervelend. Maar dat gevoel compenseer ik door te denken aan het geld dat ik heb verdiend met hard werken en beleggen.”

Janco: „Je vindt het vooral vervelend omdat je voor jezelf wilt kunnen zorgen.”

Wil: „Klopt. Maar ik wilde ook meer tijd om leuke dingen te doen.”

Janco: „Vorig jaar reisde Wil bijvoorbeeld zes weken door Spanje.”

Wil: „Sinds ik minder verdien, hebben we een gezamenlijke rekening. Dat is wel gek, het voelt toch meer als Janco’s rekening omdat zijn salaris erop wordt gestort.”

Janco: „We hebben altijd parttime gewerkt en samen voor de kinderen gezorgd. Dat kon, omdat we geen dure leefstijl hebben en Wil slim is met geld. Ik ben pas meer gaan werken toen de kinderen groot waren.”

Wil: „Ik werkte en verdiende altijd meer dan Janco. Naast mijn eigen praktijk had ik nog twee baantjes.”

Janco: „Ze wilde niet volledig freelancen, omdat ze de zekerheid van een baan niet kwijt wilde.”

Wil: „Toen het ons financieel voor de wind ging, ging ik een deel van onze inkomsten en een kleine erfenis beleggen en kocht ik koopsompolissen.”

Janco: „Onze allereerste belegging was een protestaandeel van de Shell. We waren het er niet mee eens dat die in Zuid-Afrika zat.”

Wil: „Het is heel inconsequent dat we daar wel wat mee verdiend hebben.”

Janco: „Nee, want dat geld hebben we weer weggegeven. Ik heb altijd het volste vertrouwen gehad in Wils beleggingen. Ik vond het wel raar dat ze heel veel bankrekeningen had, die mochten van mij wel opgeheven worden. Ik weet eigenlijk niet of je dat gedaan hebt?”

Wil: „Dat hoef je ook niet te weten.”

Janco: „Ik wíl het niet weten.”