Wolfgang Schäuble krijgt regie De Jager in het vizier

Voorzitter van de eurogroep; het is een baantje waar de Nederlandse premier Mark Rutte zijn neus voor ophaalt en minister van Financiën Jan Kees de Jager geen tijd voor zegt te hebben. Zijn Duitse minister Wolfgang Schäuble heeft het kennelijk veel minder druk. Schäuble maakt in zijn agenda graag tijd vrij om de regie van de crisisbestrijding over te nemen van de Luxemburger Jean-Claude Jüncker. Het is niet dat de Duitsers geen invloed hebben in Europa. Maar een overmaat aan goede posities hebben ze ook niet. Bij de Europese Centrale Bank in Frankfurt is Duitsland, zeker gezien zijn grote economische en financiële gewicht in de eurozone, sterk ondervertegenwoordigd. Waar de Nederlanders Rutte en De Jager de kans laten schieten om de regie over de crisisbestrijding over te nemen, grijpt Schäuble de kans met twee handen aan.

Het begon de buitenwereld al te dagen dat de Nederlandse economie en financiën er niet goed voor staan. Maar nu de regering-Rutte niet langer kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer, begint het te rommelen op de financiële markten. Het renteverschil met Duitsland is opgelopen tot 0,59 procentpunt, bijna het record van afgelopen november toen de eurocrisis op zijn hoogtepunt was. Gistermiddag publiceerde de Amerikaanse Citibank een rapport met de titel: Netherlands: no longer core, waarin wordt gesteld dat de Nederlandse situatie zodanig verslechtert dat het niet meer mag worden gerekend tot de kerngroep rond Duitsland. Minister De Jager mag zich zorgen gaan maken.