VVD'ers kritisch over PVV en koers kabinet

Nederland, Den Haag, 22 juni 2010, Jozias van Aartsen, VVD Burgemeester van Den Haag tijdens een receptie in het Haagse stadhuis. foto; Peter Hilz Peter Hilz

„Wat mij betreft stoppen we vandaag nog met deze samenwerking. Regeren met een minderheid en samenwerken met iemand die zo nu en dan wat vanaf de zijlijn twittert, heeft volgens mij weinig met democratie te maken.”

Gerard van Klaveren, burgemeester van Weststelllingwerf en voormalig VVD-gedeputeerde

„Als er in het Catshuis geen begin wordt gemaakt met fundamentele hervormingen, moeten we het aandurven deze kwestie aan de kiezer voor te leggen. Mark Rutte heeft het tot nog toe prima gedaan. Ik weet zeker dat veel kiezers hem goed zullen begrijpen en de VVD zullen belonen.”

Robin Linschoten, oud-staatssecretaris van Sociale Zaken, bestuurder en consultant, Laren

„We hebben ons tot nu toe te veel beziggehouden met symboolwetgeving zoals het boerkaverbod. Terwijl er echt wel belangrijker zaken aan de orde zijn, zoals het op orde brengen van de BV Nederland. We moeten eens ophouden om braaf achter de PVV aan te lopen.”

Coert Ruiter, lid van de VVD-partijraad en controller in het bedrijfsleven, Heerhugowaard

„We durven binnen de VVD veel te weinig openlijk te discussiëren over de voor- en nadelen van de constructie.”

Ed Nijpels, oud-minister, bestuurder, Amsterdam

„We moeten wat ontspannener reageren op zo’n boek als dat van Schaap. Als een filosoof een filosofisch boek wil schrijven, moet dat kunnen.”

Arno Brok, burgemeester van Dordrecht en voorzitter van de VVD-bestuurdersvereniging

„De analyses van PVV-Kamerlid Martin Bosma doen enigszins denken aan het etnisch racisme in het Duitsland van het begin van de vorige eeuw.”

Sybe Schaap. VVD-senator, Emmeloord

„Welk probleem lossen we eigenlijk op met dat verbod op dubbele nationaliteit? Het riekt naar nationalisme en meehuilen met de PVV. Laten we in de Tweede Kamer actiever gaan zoeken naar raakvlakken met andere partijen.”

Willem Glasbergen, lid van de VVD-partijraad, consultant, ’s-Hertogenbosch

„Tegenwoordig neigen sommigen in Europa, en ook in Nederland, ertoe om zich meer en meer van het buitenland af te keren. Het is een tendens die ik met kracht van de hand wijs. Onze toekomst ligt in internationale samenwerking en uitwisseling, niet in ‘splendid isolation’.”

Jozias van Aartsen, voormalig voorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer, burgemeester van Den Haag

„Onze gedoogpartner kan vrij schieten. Die moet niet zoveel ruimte krijgen. Als onze premier niet terug schiet vanwege zijn functie, dan moet de voorzitter van de Tweede Kamerfractie dat onmiddellijk van hem overnemen. Maar die hoor ik veel te weinig.”

Schil Overwater (84) uit Strijen, als lokaal secretaris van de Partij van de Vrijheid in 1948 aanwezig bij de oprichting van de VVD