Vincent van Gogh zoals we hem nog nooit zagen

Restauratie

Studies aan het oeuvre van Van Gogh leveren nieuwe onderzoekstechnieken op. Hier drie technieken op een rijtje.

Sinds 2010 analyseerden de medewerkers aan het Thread Count Automation Project de gegevens van meer dan 380 werken van Van Gogh, bijna zijn halve oeuvre. Resultaat: dit soort weefselstructuurkaarten. De horizontale lijnen geven de draadjes-streepjescode in horizontale richting aan, over een breedte van 2 meter. De verticale draadjes-streepjescode, die er is over een lengte van 100 tot 150 meter, zie je hier niet. Door beide codes van alle werken te combineren, puzzelen onderzoekers oorspronkelijke stukken doekrol in elkaar. Zo kunnen ze zien waar welk doek zich in welke rol bevond ten opzichte van andere werken.

Binnenkant: MA-XRF

Kunstenaars hebben de gewoonte om doek te hergebruiken. Van Gogh deed het een op de tien keer. Traditioneel keken kunsthistorici naar deze onderliggende lagen door middel van röntgenfoto’s. “Je kijkt dan letterlijk door alle opgestapelde laagjes verf heen, in één keer”, zegt Joris Dik van de TU Delft. Dat maakt het lastig om specifieke lagen afzonderlijk te zien. Daar komt bij dat die röntgendoorlichting doorgaans slechts gevoelig is voor één element, namelijk lood, de zware stof uit loodwit. “Terwijl je in verf in principe het hele periodieke stelsel van elementen tegenkomt”, zegt Dik. “Röntgenfoto’s geven zodoende een partiële, fragmentarische en kleurenblinde kijk op de substructuur van schilderijen.”

Met röntgenfluorescentiespectometrie of MA-XRF-techniek kijk je niet naar de absorptie van röntgenstraling, maar naar de fluorescentie. Net als zichtbaar licht kan ook röntgenstraling fluoresceren. Bij fluorescentie komt straling op één bepaalde golflengte binnen, wordt geabsorbeerd en vervolgens op een andere golflengte door het materiaal weer uitgezonden. “Het aardige is dat elk element, straling met een eigen karakteristieke golflengte fluoresceert. Uit het fluorescentiespectrum met al die golflengtes kun je zo precies afleiden welk elementen aanwezig zijn in het schilderij en ook in welke hoeveelheden ongeveer.” Zo zijn verdelingsplaatjes te maken van allerlei elementen, ook onder het oppervlak. “Een onderliggende verflaag met een karakteristieke chemische samenstelling krijg je goed zichtbaar.”

Aan de hand van deze techniek kon afgelopen dinsdag eindelijk uitsluitstel worden gegeven over of een groot bloemstilleven van het Kröller-Müller Museum nu wel of niet tot het oeuvre van Van Gogh behoort. Na vier volle dagen scannen, toverde het synchrotron DESY in Hamburg een onderliggende schildering van worstelaars tevoorschijn. Van Gogh had hier nog over geschreven aan zijn broer Theo.

Het idee dat door middel van röntgenfluorescentie afzonderlijke elementen te analyseren zijn, bestaat al bijna honderd jaar. Maar het idee om heel snel achter elkaar puntmetingen te doen en op die manier een beeldvormende techniek te realiseren die toe te passen is op schilderijen, is nieuw. In 2008 lieten Dik en Koen Janssens van de Universiteit Antwerpen voor het eerst zien hoe goed dit werkt; onder een graslandschap van Van Gogh vonden ze de kop van een Brabantse boerin.

“Ook hiertoe maken we gebruik van synchrotrons: deeltjesversnellers die als sterke röntgenbron fungeren.” Daar het veel tijd, geld en moeite kost om topstukken steeds van musea naar synchrotron te slepen, ontwikkelden Dik en Janssens samen met het bedrijf Bruker-AXS begin dit jaar een eerste draagbare XRF-scanner speciaal voor schilderijen: de M6 JetStream. Hij is inmiddels op de markt en kost twee ton. Dik bezit het eerste exemplaar.

“Waar we vroeger altijd 100 procent zeker moesten weten dat het ook iets ging opleveren als je met een schilderij naar zo’n synchrotron ging, kun je nu veel exploratiever te werk gaan”, zegt Dik. Deze zomer reist hij met scanner naar de oostkust van Amerika. Hij zou daar graag De Bejaarde Gitarist van Picasso scannen, in het Art Institute of Chicago. “Dat is toch wel één van zijn sleutelstukken. Een werk dat ontstond vlak voordat Picasso met zijn kubisme kwam. Onder dat schilderij zit niet één ander schilderij maar misschien wel drie of vier. Als je al die laagjes zichtbaar maakt kijk je als een soort geoloog naar de ontwikkeling van een geheel nieuwe stroming.”

    • Tamar Stelling