Van Ass proeft nu ineens weer teamgeest bij Teun en Taeke

Teun de Nooijer en Taeke Taekema zijn weer welkom in de hockeyselectie. Bondscoach Paul van Ass zag een omslag bij de afgedankte sterspelers. „Ik zou het weer zo doen.”

Teun de Nooijer moet wat minder op zijn hotelkamer zitten. Wie er een karikatuur van wil maken zou de voorwaarden waaronder de routinier is teruggekeerd in de Nederlandse hockeyselectie zo kunnen samenvatten. Wat bondscoach Paul van Ass bedoelt is dat De Nooijer „in verbinding moet komen” met de jonge generatie hockeyers. „Niet de deur dicht op de hotelkamer. Nee, zoek die jongens op.”

Na het nieuws vrijdagochtend dat drievoudig wereldspeler van het jaar De Nooijer (445 interlands) en ook strafcornerspecialist Taeke Taekema (224) weer in het voorbereidingstraject voor de Olympische Spelen zijn opgenomen, volgde ’s middags op het bondskantoor in Nieuwegein de uitleg van de bondscoach. Gezeten aan een tafeltje verdedigde Van Ass, die ruim twee maanden geleden de meerwaarde van de twee sterspelers had gebagatelliseerd, met verve zijn ommezwaai. „Ik zou het weer zo doen.”

Van Ass is om twee redenen teruggekomen op zijn besluit de twee te passeren. Hij heeft nog eens kritisch gekeken naar de hockeykwaliteiten van het Nederlands team zonder De Nooijer en Taekema. Voldoende om op de Olympische Spelen de halve finales te halen, vindt Van Ass. Maar niet genoeg om, zoals vorige maand bleek, wereldkampioen Australië in drie wedstrijden ook maar een keer te kunnen verslaan. „Ik had nog twee goede hockeyers lopen in Nederland. Dan kun je zeggen: Paul dat wist je toch, dat ze goed konden hockeyen? Maar dat was de issue niet. Er is bij hen ook veel gebeurd, intussen.”

Dat is de tweede reden: de bereidwilligheid van Taekema en De Nooijer „om uit hun comfortzone te stappen”. Ondanks de wetenschap dat het eigenlijk voorbij was voor ze, „dat er geen automatisch ticket naar de Olympische Spelen bestaat”, richtten de twee gevallen grootheden zich op, vindt Van Ass. „Ik ga dan niet stoer doen en ze een tweede kans onthouden.”

Hij is er van overtuigd dat Taekema en De Nooijer de kans aangrijpen om die „energie” te leveren voor het team. Hoe ze dat voor de Spelen nog gaan bewijzen, doet er voor Van Ass even niet toe. „Als je diep in iemands ogen kijkt als je met hem praat, voel je hoe hij er in staat.” Dat was voor nu genoeg voor Van Ass. Op 2 juli maakt hij de definitieve selectie bekend, garanties geeft hij niet.

Met De Nooijer heeft Van Ass afgesproken dat de ingetogen spelverdeler zich niet bezig hoeft te houden met de presentatie naar buiten toe. Floris Evers blijft aanvoerder. „Laat Teun nou gewoon Teun zijn. Niet de ploeg op sleeptouw nemen, dat hoeft niet. Maar het is wel een teamsporter. Hij moet wel geïnteresseerd zijn. Dat hij voor de wedstrijd even zegt: ‘Jongens, ik ben ook zenuwachtig. Doe nou maar rustig. Na vijf minuten ben je het kwijt.’ Dat wil ik zien.”

Van Ass heeft geen rancune geproefd bij de twee sterren, die na te zijn geloosd ook nog eens zwaar werden bekritiseerd door de bondscoach in een interview in de Volkskrant. „Ze vinden mij niet eens de slechtste coach ever”, grapte hij op de persconferentie. „In de reflectie zeggen ze nu: ‘helemaal gek is hij ook niet’. Met een paar randjes zijn ze niet zo blij, maar de kern snappen ze.”

En daarom baalt hij ook niet dat het zo gelopen is. Van Ass vergeleek het met een relatie, waar na een ruzie twee mensen zich weer sterker één kunnen voelen dan daarvoor. Hij zou het niet anders gedaan hebben. „Ik was er eerlijk gezegd echt klaar mee”, zei hij over zijn beslissing in januari om ze niet meer op te roepen. Hij had echt niet gedacht ze weer op te roepen. „Ik heb ze op scherp gezet, ik heb ze de wacht aangezegd. Want ik was niet in staat om het op een normale manier te veranderen.”

Van zwabberbeleid mag de buitenwereld spreken. Met geloofwaardigheid heeft Van Ass weinig op zolang hij in zijn spelersgroep nog het vertrouwen heeft. „Ik sta er niet goed op voor de buitenwereld. Maar de sport bepaalt, niet de perceptie. Ik ben ondergeschikt aan het proces dat ik zelf in gang gezet heb”, zei Van Ass. Het eindrapport volgt na de Spelen, benadrukte hij. „Dat het nu over mij gaat vind ik niet interessant. Pas als het het team schaadt, dan wordt het interessant.”