Uitgelicht zondag

In this image released by Showtime, Claire Danes portrays Carrie Anderson in a scene from the Showtime original series "Homeland." (AP Photo/Showtime, Kent Smith) AP

Film

Sweet Smell of Success (Alexander Mackendrick, 1957, VS). Venijnig melodrama waarin megalomane New Yorkse columnist Burt Lancaster in samenwerking met doortrapte persagent Tony Curtis het huwelijk van zijn zus ontwricht. Prachtige karakterrollen tegen het decor van rokerige jazzclubs. Er is misschien nooit een betere film gemaakt over de beestachtige kant van de showbusiness en over de snelheid, allure en meedogenloosheid van nachtelijk New York. Eén, 14.05-15.40u.

L’amant de Lady Chatterley (Marc Allégret, 1955, F). Eerste van de drie Franse verfilmingen van D.H. Lawrences schandaalroman uit 1928. (De laatste keer was met Sylvia Kristel in de hoofdrol.) Hier is Danielle Darrieux de aristocratische dame die erotisch vertier zoekt in de ruwe boswachtersarmen van Erno Crisa omdat invalide echtgenoot Leo Genn het laat afweten. TV5, 21.05-22.45u.

The Cat’s Meow (Peter Bogdanovich, 2001, VS/D/GB). Op sappige geruchten gebaseerde en hier als soapopera gepresenteerde film over de plotselinge dood in 1924 van Hollywood-producer Thomas Ince. Tijdens een feestje op het jacht van krantenmiljonair William Randolph Hearst wordt producer Ince ‘plotseling ziek’. Hij overlijdt enkele dagen later thuis. Aan acute indigestie, schrijven de kranten van Hearst. Aan acute loodvergiftiging, schrijft de concurrentie: Hearst zou geschoten hebben op de ook op het feestje aanwezige Charlie Chaplin die hij benedendeks in flagrante delicto had aangetroffen met filmster Marion Davies, Hearsts minnares. Chaplin vluchtte naar het dek, waar een voor hem bestemde kogel Ince getroffen zou hebben. Met Eddie Izzard als Chaplin, Kirsten Dunst als Davies en Edward Herrmann als Hearst. SBS6, 23.55-02.05u.

Informatief

Terra X: Notlandung in den Alpen. Documentaire over een Zwitserse reddingsoperatie die in 1946 de levens redde van de inzittenden van een Amerikaans legertoestel dat een mislukte noodlanding op de Gauligletsjer in Berner Oberland had gemaakt. ZDF, 19.30-20.15u.

Grande Hotel. Documentaire van Lotte Stoops over het tweede leven van het vervallen The Grande Hotel da Beira in Mozambique. Het verrees in de jaren 50 in de havenstad van de toenmalige Portugese kolonie en was met zijn 370 kamers in pracht en praal een symbool van het kolonialisme. Tegenwoordig wonen er 3.500 Mozambikanen. Alles van waarde is eruit gesloopt; alleen het betonnen karkas staat nog overeind. Zonder water of elektriciteit maken de bewoners er het beste van. Canvas, 20.45-22.00u.

In orbit: how satellites rule our world. Satellietingenieur Maggie Aderin Pocock presenteert deze documentaire over de rol van satellieten in ons dagelijks leven. Niet alleen bij communicatie, plaatsbepaling en spionage, ook bij aardwetenschappen spelen de soms ongelooflijke mogelijkheden van satellieten een onvervangbare rol.BBC 2, 22.00-23.00u.

Oeps! Een zesling. Realityserie, vijfde aflevering van het eerste seizoen. Tijdens een dagje naar het strand krijgen Bryan en Jenny ruzie over de opvoeding van de twee jaar oude zesling. Hij wil ze voortdurend bij zich houden, zij vindt dat ze de wereld mogen verkennen. Net5, 22.30-23.25u.

Sport

Grand Prix van Maleisië. Verslag van de tweede race van het seizoen. RTL7, 09.55-11.45u.