Tv-hulpverlener erkent misbruik patiënten

Voormalig hulpverlener en tv-persoonlijkheid Keith Bakker (51) heeft vrijdag op de eerste dag van zijn proces bekend verscheidene ex-patiënten seksueel te hebben misbruikt. Bakker, bekend van Family Matters (NCRV) waar hij ontspoorde gezinnen op weg hielp, staat terecht voor misbruik van negen voormalige patiënten van zijn verslavingskliniek Smith & Jones. Hij wordt onder meer verdacht van verkrachting en bedreiging van minderjarige meisjes. Hij zit al bijna een jaar in voorarrest.

De Amerikaans-Nederlandse Bakker zei: „Ik heb enorme fouten gemaakt. Daar is geen excuus voor. It was wrong.” Het misbruik dat hij pleegde ging steeds volgens hetzelfde patroon. Een therapiesessie met meisjes met alcohol- of eetproblemen bij Bakker thuis. Blijven slapen. Samen in bed porno kijken. En steeds iets verder gaan. Bakker gaf onder meer toe orale seks te hebben gehad met een vijftienjarig meisje en de geslachtsdelen van vrouwen te hebben betast terwijl ze bij hem in bed lagen.

Hij ontkende vrouwen te hebben verkracht. De seks ging volgens hem nooit gedwongen. Wel zei de met hiv besmette Bakker „als de dood te zijn iemand te hebben besmet”.

Maandag gaat de strafzaak verder.