thuiskoknieuws

A-merken op de biologische toer

In De groene luwte, de tuin van Huisken en Stellwagen (zie artikel hiernaast) wordt uitsluitend met biologische grondstoffen gewerkt. Dat is voor een moestuinier een makkelijk te maken keuze. Maar ook in de supermarkten neemt het aanbod van biologische waren toe. De site voor biologische landbouw en producten van Biologica (bionext.nl) meldde dat de lijst met A-merken die een biologische variant op de markt brengen, steeds langer wordt. Na een eerder experiment met biologische appelmoes heeft HAK sinds enkele maanden diverse biologische groenten in het assortiment zitten.

A-merken benutten biologisch vaker als merkversterking, en dat laat, aldus Biologica, zien dat de biologische landbouw volwassen is geworden.

Andere A-merken die in de afgelopen jaren zijn gestart met biologische varianten, zijn bijvoorbeeld: Beemster (kaas), Bonduelle (conserven), Grand Italia (pasta’s), Heinz (ketchup), Iglo (diepvriesgroenten), Knorr (sauzen) en Kwekkeboom (kroketten)

Begin een moesbak

Huisken geeft aanwijzingen voor een moesbak in een bak of kist van 75 centimeter hoog, diep en breed. Zoek een zonnige plek uit de tocht. Boor op elke 10 cm2 een gat, voor de ontwatering en laat de bodemranden van de bak op een rijtje bakstenen rusten. Stort een laagje van 5 tot 6 cm middelfijn grind in de bak, daarover heen 5 cm (biologische) compost en vul de rest tot 3 cm onder de rand met aarde.

De moestuin staat! Het is aan de eigenaar zelf om een vulling te kiezen: 1 aardappelplant en een paar kleine uitjes, of verschillende kruiden, of aardbeien, of peultjes en erwtjes en snijbiet – verzin maar iets. Wie het leuk vindt, en het is leuk, zaait de groenten in, wie daar niets aan vindt, koopt kleine plantjes. De bak moet wel geregeld bemest worden met vloeibare biologische mest, die is gewoon te koop in pakken. Dik zul je je er niet aan kunnen eten, maar geluk in kleine porties is ook lekker.

Cursussen moestuinieren

Wie meer hulp nodig heeft, kan een cursus volgen waarin praktische aanwijzingen gegeven worden. Huisken zelf geeft zulke cursussen in Molenrij, in Haarlem en in de omgeving van Nijkerk (www.almahuisken.nl)

Kwekerij van historische groenten en kruiden de Cruydthof in Tricht (Gelderland) geeft een moestuincursus van negen halve dagen gedurende het hele seizoen elke maand één, zie www.cruydthof.nl, een site waarop veel wetenswaardigs te vinden is.

Zie ook www.tuinsmakelijk.nl bij Hengelo en www.hetnatuurlijkhuus.nl in Raalte, waar ook volkstuinen gehuurd kunnen worden.

Anneke Scholte geeft cursussen moestuinieren en composteren in de omgeving van Tilburg en in Goirle www.annekescholte.nl

In Amsterdam en Rotterdam worden cursussen permacultuur gegeven, een ecologische manier van moestuinieren waarbij de natuur zoveel mogelijk zelf aan het werk wordt gezet, zonder kunstmest en dergelijke, en de tuinier zo min mogelijk doet. Ideaal!

(Zie voor meer informatie: www.permacultuurnederland.org en de agenda op het gebied van permacultuur aktieagenda.nl)