Syrische leger bestormt noordelijke stad - Annan komende week naar China

Rebellen van de oppositie maken een bermbom onschadelijk in de noordwestelijke provincie Idlib, waar al wekenlang hevig gevochten wordt tussen de rebellen en het leger van Assad. Foto AFP / Frederic Lafargue

Syrische troepen beschieten sinds vanochtend volgens activisten van de oppositie de noordwestelijke stad Saraqeb, een van de laatste bolwerken van de opstandelingen tegen het regime van Assad. VN-gezant Kofi Annan kondigde ondertussen een bezoek aan China aan.

Troepen van het leger zouden met tanks de stad zijn binnengetrokken, huiszoekingen hebben gedaan en willekeurig mensen hebben gearresteerd, zo meldde een groep activisten vandaag aan persbureau Reuters. Zij zouden op tegenstand zijn gestuit en zeker één burger hebben gedood. De bestorming van Saraqeb, gelegen in de provincie Idlib en al maanden in handen van de rebellen, komt elf dagen nadat het Syrische leger de controle heroverde over Idlib-stad, de hoofdstad van de provincie. Eerder heroverde het leger van Assad al belangrijke opstandelingenbolwerken als Homs en de oostelijke stad Deir al-Zor op de rebellen van het Vrije Syrische Leger.

Het Syrische regeringsleger wint steeds meer terrein op de opstandelingen, die slecht georganiseerd zijn en veel minder goed bewapend zijn dan het leger van Assad. Wel is het de laatste dagen weer erg onrustig in en rond het belangrijkste bolwerk van het regime, hoofdstad Damascus. Gisteren vonden daar weer massaprotesten tegen president Assad plaats en afgelopen nacht werd er volgens oppositieactivisten hevig gevochten in een aantal buitenwijken van de stad tussen regeringsmilitairen en gedeserteerde soldaten. Of en hoeveel doden daarbij vielen is niet bekend.

Op de achtergrond van het aanhoudende geweld in Syrië werkt VN-bemiddelaar Kofi Annan aan een politieke oplossing voor het conflict in het land. De voormalige VN-chef reist volgende week, na een bezoek aan Rusland, naar China om te praten over mogelijkheden om de crisis te beëindigen. De Chinese minister van buitenlandse zaken Hong Lei zei vanochtend dat Annan dinsdag en woensdag langskomt en ‘Chinese leiders’ te spreken zal krijgen, maar hij noemde geen namen. Wel zei hij dat China waarde hecht aan de bemiddelingspoging van Annan.