SGP-politici willen meer terug voor gedoogsteun aan kabinet

SGP-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Kees van der Staaij. Foto NRC / Roel Rozenburg

Lokale SGP-politici vinden dat premier Rutte meer in ruil moet geven voor de steun van hun partij aan het kabinet. Strengere abortusregels lijkt ze wel wat, meldt het Nederlands Dagblad op basis van eigen onderzoek.

Van de SGP’ers denkt 65 procent dat de positie van de partij als informele gedoogpartij sterker is geworden na het opstappen van Brinkman. Door het vertrek van Brinkman houden coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV 75 zetels over en beschikken zij niet automatisch meer over een meerderheid in de Kamer. In de Eerste Kamer is het kabinet-Rutte al afhankelijk van de steun van SGP-senator Holdijk.

Bijna acht op de tien ondervraagde SGP’ers zijn het eens met de steun van de partij aan het kabinet. Een minderheid van 18 procent is het oneens met de steun, omdat op ethische vraagstukken niks te winnen zou zijn. Als ruilobject voor de kabinetssteun zien de 110 SGP-politici die meewerkten aan het onderzoek het liefst strengere abortus- en euthanasiewetgeving. Bijna zes op de tien koos voor deze optie. Ruime onderwijsvrijheid volgde met 44 procent, vóór inperking van het aantal koopzondagen (30 procent).

De SGP is vandaag in Hoevelaken bijeen voor de landelijke partijdag. Fractievoorzitter Kees van der Staaij zei vanochtend op Radio 1 dat hij hoopt dat het kabinet-Rutte “zonder taboes” wil hervormen en noemde daarbij onderwerpen als een snellere verhoging van de AOW-leeftijd, hervorming van de hypotheekrenteaftrek en een grotere eigen bijdrage in de zorg. Van der Staaij benadrukte dat ook morele thema’s als de beschermwaardigheid van het leven voor de SGP van groot belang blijven.