Sarkozy dreigt opnieuw met verlaten Schengen

Sarkozy tijdens zijn campagnespeech Rueil-Malmaison, buiten Parijs. Foto AP / Christophe Ena

In een campagnespeech heeft de Franse president Nicolas Sarkozy opnieuw gedreigd de Schengenzone te verlaten als de immigratieregels niet worden aangescherpt. En als hij wordt herkozen.

Volgens Sarkozy moet de Schengenzone een eigen president krijgen en een instantie die lidstaten die de Europese grenzen slecht bewaken straft, meldt persbureau AP. Sarkozy:

“Als dit niet binnen jaar gebeurt zal Frankrijk zijn verantwoordelijkheden nemen en Schengen verlaten.”

Sarkozy pleit al langer voor een herziening van het Schengenverdrag. Het verdrag regelt het vrije verkeer van personen en is een van de pijlers van de Europese Unie.

‘Kiezers Front National lokken’

In NRC Handelsblad schreef onze correspondent Dirk Vandenberghe eerder dat zijn wens voor strengere controles op steun kan rekenen, maar dat het dreigement om Schengen te verlaten vooral campagnetaal is. Vandenberghe:

“Zijn ideeën over een hardere opstelling en meer controle kunnen rekenen op steun in bijvoorbeeld Kopenhagen en Den Haag. Nederland voert al paspoortcontroles uit op de internationale Thalys-trein. Zijn dreigement dat hij uit Schengen wil stappen is er enkel om de kiezers van het Front National naar zijn kamp te lokken, en dus voor binnenlands gebruik.”