Samsom is niet van plan coalitie te helpen

Fractievoorzitter Diederik Samsom vorige week op het partijcongres van de Partij van de Arbeid. Foto NRC / Maarten Hartman

PvdA-leider Diederik Samsom lijkt niet van plan de coalitie aan een meerderheid in de Tweede Kamer te helpen voor hervormingsplannen als de PVV het laat afweten. Volgens Samsom moet premier Mark Rutte (VVD) als hij voor zijn aanpak geen steun meer heeft terug naar de kiezer, meldt persbureau Novum.

Samsom reageert hiermee op uitspraken van oud-minister en VVD-prominent Johan Remkes. Die gaf vandaag in NRC Handelsblad aan te willen dat de coalitie desnoods met de PvdA in zee gaat als het Catshuisoverleg met gedoogpartij PVV niets oplevert.

Eerder deze week vertrok Hero Brinkman uit de PVV, waardoor de coalitie van VVD en CDA en hun gedoogpartner PVV de meerderheid in de Tweede Kamer kwijt is.

Volgens Samsom wil Rutte nu hij zijn meerderheid kwijt is per voorstel steun zoeken bij de oppositie. Samsom:

“Deze crisis los je echter niet op met losse plannetjes, maar met een samenhangend pakket aan solidaire hervormingen en maatregelen, om Nederland sterker uit de crisis te laten komen. Als Rutte voor zijn aanpak geen steun meer heeft moet hij terug naar de kiezer.”

Remkes heeft overigens aangegeven geen nieuwe verkiezingen nodig te vinden voor een verandering van de coalitie. Remkes:

“Het zijn waandenkbeelden uit de jaren zeventig dat verkiezingen altijd noodzakelijk zijn. Die kunnen we er in de huidige economische crisis echt niet bij hebben.”