Relax

Ivo Weyel neemt tijdens de Olympische Spelen de trein naar Londen.

Waarschuwing voor mensen die naar de Olympische Spelen gaan. En voor diegenen die dat niet doen, maar wel in die periode (27 juli tot 12 augustus) naar Londen moeten. Ga Niet Vliegen. Tenzij u tot de de flying happy few met een privéjets behoort, want in dat geval mag u nog op London City landen. De rest moet in die periode naar Heathrow of naar verder gelegen airports zoals Stansted. Daar is het normaliter al druk, maar tijdens de Spelen komen daar nog eens tig extra vliegtuigen bij die alle bezoekers moeten verwerken.

Cijfers over bezoekers van de Spelen variëren tussen de zes en negen miljoen, al komt daarvan het gros uit Engeland zelf. Een geschatte achthonderdduizend mensen komt uit het buitenland, ongeveer het aantal inwoners van Amsterdam, en die moeten allemaal door de douane (Engeland is geen Schengenland), die moeten allemaal hun schoenen, riemen en horloges uitdoen en die moeten allemaal hun koffer zien terug te vinden op de band. Het enige dat in die chaos nog enig soelaas biedt is een Business Class ticket (dan kun je via het Fast Track traject overal sneller doorheen). Maar ook daar zal het stagneren en daarbij kost zo’n ticket het equivalent van een mooie kalfslederen tas. Of een midweekje Landal Greenparks.

Ik zou zeggen, relax, en neem de trein. Vanuit elk station in Nederland kun je opstappen om in vierenhalf uur (kortst mogelijke traject vanuit Rotterdam) midden in Londen te arriveren, opSt. Pancras Station. Zonder ook maar een kledingstuk te hebben moeten uitdoen. Beetje gezellig keuvelen in de trein, beetje wifi-en, nergens een rij te bekennen. En voor wie meteen doorgaat naar een wedstrijd: vanuit datzelfde St. Pancras, één perron verder, vertrekt de speciaal voor de Spelen aangelegde Javelin (betekent pijl) die z’n naam eer aandoet, want in amper zeven minuten zoeft die naar het Olympisch gebied.

Nee, ik heb geen aandelen bij de NS of Hispeed of Eurostar, maar deze lofzang is louter bedoeld als goede raad van, laten we zeggen, een veelreizende oom. Daarbij, tátá, kost de trein naar hartje Londen gemiddeld 140 euro retour, en wie vroeg boekt kan op de website zelfs al heen-en-weer kaartjes scoren voor 99 euro. Tickets zijn vier maanden voor vertrek te boeken, maar vanaf 20 maart kan dat al voor de speciale olympische trein.

eurostar.nl en nshispeed.nl/OS2012