Popeye ontmoet Brutus

Spinazie en wijn zijn geen dikke vrienden van elkaar. Treft rood de groene bladgroente dan wordt het zelfs bonje. Popeye the Sailorman ontmoet aartsrivaal Brutus. ‘Vooral rode wijn gaat metalig en bitter smaken’, waarschuwt Joanna Simon in haar inmiddels vijftien jaar oude maar nog immer steeds handzame boek Wijn aan Tafel. (Via Bol worden er nog 2e handsexemplaren aangeboden: de moeite waard).

Andrew Dornenburg en Karen Page hebben ondanks de titel van hun naslagwerk What to drink with what you eat, the definitive guide to pairing food with wine, beer, spirits, coffee, tea and even water zelfs maar één woord nodig om rood bij spinazie af te serveren: avoid.

Betekent dat dan dat de liefhebber op een droogje komt te staan? Zeker niet. Popeye daargelaten, spinazie vormt immers bijna nimmer de hoofdmaaltijd. Wie de groente inzet als ingrediënt of bijgerecht, dient nog steeds rood te vermijden, al leidt het inzetten van een kleine bardolino of een eenvoudige Nieuw-Zeelandse pinot noir niet direct tot ongelukken.

Indachtig de titel van hun boek schromen Dornenburg en Page niet om ‘lemon-flavored drinks’ te adviseren maar we gaan natuurlijk niet gek doen. Wijn willen we drinken en dus zal ook wit met flink wat zuren ook wel aansluiten. Helemaal als de spinazie na zijn bereiding nog even besprenkeld is met wat citroen.

Dan schuiven soave, pinot grigio of ander nederig wit probleemloos aan. Bij een gerecht van zalm, prosciutto, linzen, basilicum, peterselie, munt, een kloddertje yoghurt en met citroen besprenkelde spinazie probeerde ik onlangs eens het wit van een druif die in Bourgogne steeds meer in de verdrukking komt: de aligoté.

Ik vond ‘m in een proefdoos van De Smaakimporteur, die deze wijn als bijvangst in zijn netten trof na een chardonnay-expeditie bij Giraudon. En waar de meeste aligoté slechts kaal, schraal en zuur is –en daarom terecht gerooid wordt om plaats te maken voor chardonnay- is deze schoon, rins en zuiver-zinderend.

En verrassend genoeg ontpopt deze 2010-editie (€ 7,80) zich niet slechts een gedoogpartner van spinazie, hij geeft het hele gerecht een enorme lift. Slaat bruggetjes met zijn zuren, pareert het vetje van de zalm, verkwikt na het zout van de prosciutto en koketteert opzichtig met zijn volgende slok.