Pensioenpraat op de kade: samen voor ons eigen

Wat kan een bestuurder die in geldproblemen zit het beste doen? Nog meer geld uitgeven. Dus lanceerde de pensioensector onlangs een campagne onder de vlag ‘samen sta jij sterk.’ Met hulp van de verplicht ingelegde premiegelden van Nederlandse werknemers wordt op tv uitgelegd dat we „misschien wel het beste pensioenstelsel ter wereld” hebben. Maar „eerlijk is eerlijk, er zijn ook mindere kanten”. En dan komt de boodschap: om dat stelsel overeind te houden moet u wat inleveren. Metacommunicatie: een waarschuwing om u te waarschuwen.

De vaderlandse pensioenindustrie toog woensdag naar het Barbizon Palace, tegenover Amsterdam CS, om de laatste ontwikkelingen in de branche door te spreken.

Het was een dolle boel. Onderwerp: ‘pensioenactualiteiten’. Ofwel alle misère waarmee pensioenfondsen kampen: het verlagen van pensioenuitkeringen, de herstelplannen om weer meer bezittingen dan verplichtingen te krijgen en bovenal het ‘pensioenakkoord’, dat ongrijpbare akkoord waar politici, vakbonden en werkgevers nu al een paar jaar om heen drentelen. Om kort te gaan, veel mannen op leeftijd die delibereren over een eerlijke verdeling van de lasten tussen generaties.

Accountants in opleiding kregen bij aanwezigheid 7 studiepunten. Waren er ook veel jongeren? Neuh. Ook niet zo verwonderlijk gezien de toegangsprijs: 1.499 euro. Ex btw. Samen voor ons eigen.

Jeroen Wester