Over de haag

Ruttes paradox...

Het verwijt is dat Mark Rutte problemen weglacht. Zit hij daar zou zelf niet mee? Meteen een grap: „Dat zou nogal een paradox opleveren.” En dan is Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie toch wat serieuzer: „Eerlijk gezegd heb ik daar geen tijd voor, als ik zo lomp mag zijn.”

...en Brinkmans eend

Wie zou Hero Brinkman volgen uit ‘zijn’ Noord-Hollandse Statenfractie en ook de PVV verlaten? Een van hen, Monica Nunes, liep met een gewonde eend in haar armen de vergadering in. Het dier was aangereden, kreeg water. Toen ging het wel weer. Een van haar collega’s, Cora Bot, zou Brinkman eerst volgen. Toen zei ze terug te gaan naar de PVV. Het laatste bericht is dat ze de politiek toch maar helemaal verlaat.

Griekse toestanden

Als minister uit Griekenland kan je veel verwachten als je de Tweede Kamer uitleg komt geven over de crisis in je land. Scherpe vragen, schampere opmerkingen. Met de kritiek viel het donderdag mee toen Tassos Giannitsis langskwam. Maar één ding moet hem toch echt verrast hebben. De minister van Binnenlandse Zaken moest minutenlang op de gang wachten voordat de vergaderzaal beschikbaar kwam. Aan VVD’er Charlie Aptroot lag het niet. Hij moest de bijeenkomst leiden en trachtte met wilde armgebaren de politici in de vergaderzaal, inclusief minister Leers (Immigratie), in te laten rukken. De Griek zal gedacht hebben: is dit nou het land van de altijd zo stipte Nederlanders?

‘Over de haag’ is een rubriek over de achterkant van het politieke bedrijf.