‘Op hakken hou ik het geen uur uit’

‘Op hakken hou ik het geen uur uit’

Amsterdam 9-3-2012 Werkpak: Mariko Peters Groen Links Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Mariko Peters (1969), Tweede Kamerlid GroenLinks.

„Een mantelpak in vol ornaat draag ik alleen bij formele gelegenheden. Dit pakje van Hans Ubbink heb ik alweer een paar jaar geleden bij Sidonia in Utrecht gekocht, maar ik heb het nog maar weinig kunnen dragen. Ik heb net een paar zwangerschappen achter de rug en was steeds aan het uitdijen, indijen en weer uitdijen. De kleding van Hans Ubbink past goed bij mijn werk, het is mooi gesneden en het is voor een ontwerper heel betaalbaar. Ik denk dat ik ruim 400 euro voor dit pakje heb betaald.

„Deze laarzen heb ik al jáááren, ze komen bij Bitter in Utrecht vandaan. Ik ben op zoek naar een vers paar vergelijkbare laarzen, want deze kunnen eigenlijk echt niet meer. Maar ik gooi nooit iets weg, zelfs als de knopen eraf vallen laat ik kleding nog in mijn kast hangen.

„Ik heb veel dappere pogingen ondernomen om elegante schoenen te kopen, maar die blijven altijd achterin de kast staan. Ik vind hakken zó mooi, maar ik hou het er nog geen uur op uit. Bij mij is het altijd rennen, haasten, boodschappen doen, dus ik kom telkens weer bij dezelfde afgesleten schoenen uit.

„Ik heb absoluut geen tijd om uitgebreid te koketteren. Maar ik vind het wel leuk om me te kleden. Ik heb een hekel aan trends, maar ik hou van mooie kleren die elegant, tijdloos en als het lukt nét even anders zijn. Zoals dit pak met de kleurrijke print. Of een opvallend sieraad. Deze ketting heb ik in Tunesië gekocht toen ik daar onlangs voor een werkbezoek was.

„Meestal koop ik mijn kleding tijdens heerlijke, maar zeldzame middagen waarop er even een paar uur geen afspraken in mijn agenda staan. Dan doe ik impulsaankopen, dat zijn vaak de beste aankopen. Want als ik specifiek ergens naar op zoek ben, kan ik het vaak niet vinden en neem ik genoegen met iets dat ik minder mooi vind en vervolgens nooit draag.

„Ik geef steeds minder uit aan kleding, alles gaat tegenwoordig naar rompertjes en babyschoentjes. Een middagje impulswinkelen kan soms tot boven de 1.000 euro schieten, maar daarna koop ik weer tijdenlang helemaal niets.”