Dit is een artikel uit het NRC-archief

Verkiezingen

Onrust binnen VVD over samenwerking met PVV groeit

Premier Rutte luistert naar Geert Wilders, vorig jaar tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer. Foto NRC / Roel Rozenburg

Binnen de VVD groeit de onrust over de samenwerking met de PVV. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag. Oud-bewindslieden zoals Johan Remkes en Robin Linschoten hekelen het verzet van de partij van Geert Wilders tegen structurele ingrepen in bijvoorbeeld het fiscaal stelsel, de arbeidsmarkt of het pensioenstelsel.

Linschoten pleit voor nieuwe verkiezingen als de PVV dit type ingrepen blijft blokkeren tijdens de lopende besprekingen in het Catshuis. Remkes denkt eerder aan samenwerking met de PvdA in plaats van met de PVV. Hij wil juist geen verkiezingen vanwege de ernst van de economische crisis.

Een en ander blijkt uit een rondgang van NRC Handelsblad door de partijgelederen van de VVD. Ook in het regionaal partijkader broeit het, zo blijkt. Diverse leden van de partijraad van de VVD, een adviserend lichaam voor de partijtop, vinden de VVD te onkritisch in de relatie met de PVV.

“We moeten eens ophouden om braaf achter de PVV aan te lopen”, zegt bijvoorbeeld partijraadslid Coert Ruiter uit Heerhugowaard. Willem Glasbergen uit ’s-Hertogenbosch vraagt zich af: “Welk probleem lossen we eigenlijk op met dat verbod op dubbele nationaliteit? Het riekt naar nationalisme en meehuilen met de PVV.” Burgemeester Gerard van Klaveren van Weststellingwerf zegt: “Wat mij betreft stoppen we vandaag nog met deze samenwerking.”

Lees meer over de onrust binnen de VVD over de samenwerking met de PVV in het achtergrondverhaal “Liberale broei”, vandaag in NRC Weekend (ook via onze digitale editie).