Norit gaat nu zichzelf zuiveren

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is er bij – elke zaterdag.

Norit is vooral bekend van de kleine zwarte pilletjes tegen diarree, maar het bedrijf verdient al jaren het meeste met waterzuiveringsinstallaties. Een nuttige combinatie. Als het pilletje niet helpt, dan maar zuiveren.

Het bedrijf kondigde deze week een beursgang op Wall Street aan, waarmee het de eigen balans wat hoopt op te schonen. Niet dat Norit doodziek is, maar het rommelt er wel flink.

In 2000 was het bedrijf nog genoteerd aan de Amsterdamse beurs. Daarna verdween Hollands Glorie – opgericht in 1918 als NV Algemeene Norit Maatschappij – van de beurs en maakte de inmiddels klassieke uitknijpcyclus mee. En nu mag het uitgeperst en leeggelopen weer terug naar de beurs.

Echte winnaar van het rondje doorverkopen is investeringsmaatschappij Gilde geweest. Die kocht in 2000 voor het eerst een fors belang in Norit en verkocht dit een half jaar later door aan energiemaatschappij Nuon, maar niet voordat Norit een superdividend van 75 miljoen euro aan Gilde had uitgekeerd. Kassa. Norit verdween van de beurs. Drie jaar later verkocht Nuon Norit weer terug aan Gilde. In 2007 verkocht de investeringsmaatschappij Norit aan het Britse investeringsbedrijf Doughty Hanson voor een dikke 600 miljoen euro. Vorig jaar werd een onderdeel van Norit weer verkocht, wat ruim 500 miljoen euro opleverde.

Hoe Norit er zelf na al dit rondpompen en doorspoelen voorstaat? Tja. In tien jaar tijd is de omzet gedaald en de schuldenlast enorm gestegen tot meer dan een half miljard euro. Met de opbrengst van de beursgang op Wall Street wil het bedrijf deze last wat verlichten.