Nigeriaanse kandidaat voor presidentschap

Niet-westerse landen hebben voor het eerst tegenkandidaten gepresenteerd voor het presidentschap van de Wereldbank, dat traditiegewijs door een Amerikaan wordt vervuld. De Nigeriaanse minister van Financiën Ngozi Okonjo-Iweala kan waarschijnlijk rekenen op de steun van Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse en Aziatische landen. Daarnaast is voorgedragen de Colombiaanse hoogleraar José Antonia Alcampo. Zij nemen het op tegen Jim Yong Kim, een Amerikaanse arts van Koreaanse afkomst, die vrijdag werd voorgedragen door president Obama. Kim is president van het Dartmouth College. Eerder was hij directeur van de hiv/aids-afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie. Volgens Obama heeft hij veel ervaring in ontwikkelingslanden. Kim heeft geen achtergrond als econoom. Op 21 april wordt bekend wie scheidend president Robert Zoellick opvolgt. (Reuters)