Nieuwsoverzicht

Huwelijksdwang

Verbod op huwelijken tussen minderjarigen

Den Haag. Huwelijken tussen minderjarigen worden verboden. Huwelijken tussen neven en nichten worden bemoeilijkt. Polygame huwelijken uit het buitenland worden niet meer erkend. Met deze maatregelen geeft het kabinet uitvoering aan afspraken uit het gedoogakkoord met de PVV van Geert Wilders. Vrijdag heeft de ministerraad ingestemd met het wetsvoorstel hierover van staatssecretaris Fred Teeven (Justitie, VVD). Doel van het kabinet is om het aantal gedwongen huwelijken tegen te gaan. Hoe groot het probleem van gedwongen huwelijken in Nederland eigenlijk is, kon premier Mark Rutte vrijdag niet zeggen. „Maar elk gedwongen huwelijk is er één te veel.” (NRC)

Egypte

VS hervatten hulp Egypte om veiligheid

Washington. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft vrijdag gezegd dat de hulp van de Verenigde Staten aan Egypte wordt hervat in verband met nationale veiligheidsbelangen. De regering wil een bedrag van 1,3 miljard dollar (een miljard euro) ineens uitkeren. Dit tot ongenoegen van het Amerikaanse Congres. Dit is van oordeel dat er slechts mondjesmaat hulp naar Egypte zou moeten gaan, omdat het Egyptische leger activisten voor democratie op laat pakken en hen in militaire rechtbanken laat berechten. (NRC)

Schaatsen

Groothuis en Kramer winnen goud op WK

Rotterdam. Stefan Groothuis en Sven Kramer hebben vrijdag beiden goud veroverd op de WK afstanden in Heerenveen. Groothuis won in Thialf de 1.000 meter, zijn eerste individuele afstandstitel op een WK. Zijn ploeggenoot Kjeld Nuis werd tweede, de Amerikaan Shani Davis derde. Kramer bekroonde zijn rentree in het schaatsen met de vierde wereldtitel uit zijn carrière op de 5.000 meter. Bob de Jong werd tweede, de Amerikaan Jonathan Kuck derde. (NRC) Pagina 24-25

Ontwikkelingshulp

Oproep Bill Gates aan premier Rutte

Rotterdam. Ondernemer en filantroop Bill Gates vreest voor bezuinigingen van het kabinet-Rutte op ontwikkelingssamenwerking. „Als Nederland bezuinigt op hulp, zullen andere landen ook gaan bezuinigen”, zei hij gisteren in een interview met de NOS. Hij benaderde de omroep om zijn zorgen te uiten over de Nederlandse bijdrage aan de bestrijding van armoede in de wereld. „Nederland geeft het goede voorbeeld aan andere landen.” (NRC)

Zuid-Afrika

Pretoria wil af van koloniale straatnamen

Rotterdam. De Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria wil af van de Beatrixstraat. Ook de straat die naar koningin Wilhelmina is vernoemd krijgt een nieuwe naam wat de burgemeester en het gemeentebestuur betreft. Ze worden beschouwd als een onwenselijke erfenis van het koloniale verleden. In totaal krijgen 27 straten een nieuwe naam, de meeste vernoemd naar figuren uit de tijd van de apartheid, zoals Hendrik Verwoerd en Louis Botha. (NRC)