Muzikaal in orde 7 ½

Ronald Hoeben maakt een culinaire bedevaart: hij eet bij Corona, ooit goed voor een ster.

De persoon die de service van valet parking verleent heet een car hop. Dat klinkt dynamisch, maar de car hop van Hotel Corona in Den Haag zit, verdiept in z’n iPhone, op de stoep. Hij heeft niks te doen, want op deze donderdagavond is de eetzaal van Corona leeg. Nou vooruit, nèt leeg dan. „Er zat hier zojuist nog een gezelschap”, meldt de ober, maar de boodschap van Rufus en Chaka Kahn uit de speakers is eenduidig: Ain’t Nobody. De muziek is hier goed, dat is alvast meegenomen. Je moet er niet aan denken om in een grote, grijze zaal onder een laag, gewelfd plafond met uitzicht op een wezenloze spiegelwand en – in de verte – een desolate open keuken, naar zwaarmoedig klassiek te moeten luisteren, ook al zit je op fluweel.

Het pas verbouwde Corona is een adres met een culinaire historie, waarin Robert Kranenborg een rol speelde. Bij diens aantreden in 1988 belandde de zaak vanuit het niets op nummer twee in het toen nieuwe tijdschrift Lekker. Het staat allemaal beschreven in het eerste deel van Kranenborgs culinaire biografie, maar dit terzijde. De Michelinster doofde hier alweer 20 jaar geleden.

De kaart start met een ‘menu Corona’ van drie gangen voor 29 euro, dat bestaat uit makreelceviche, Wagyu bavette en een perendessert. Het menu kan opgetuigd worden met tussengerechten, voor een supplement van 9 euro per schotel. Eerst proeven we uitstekende Gillardeau oesters, die met 3 euro per stuk sympathiek geprijsd zijn, en een gezellig bordje sashimi, ceviche en tartaar (19 euro) van de raw bar-sectie achterin de spijskaart.

De rust in de zaak leidt niet tot trefzekerder bediening: de boter staat er direct, maar het brood komt pas een gang later en de champagne blijkt bij nader inzien niet, zoals besteld, van Billecart Saumon. Hoe dat zit zal de bediening nog even navragen, maar daarna ontbreekt ieder spoor van de wijnschenker.

We bestellen à la carte de uitstekende bisque Corona (14 euro), met apart geserveerde stukken malse kreeft en tamarillo, de pittige boomtomaat die ook de eendenleverterrine en crème van gerookte paling (18 euro) secondeert. Wagyu bavette (28 euro) is adequaat gegaard en getrancheerd, maar de vergezellende combi van linzen, prei en shi take-hoedjes is erg zout, de beloofde ossenstaart is hooguit alleen in de saus present en van het rap inzakkende schuim van knoflook moeten we gapen.

Beter bevalt de moot rogvleugel (25 euro) met oesters en gebakken bloemkool, maar de start van een nieuwe culinaire historie bij Corona is vooralsnog niet heel overtuigend. De rekening (inclusief koffie, twee glazen champagne en vier glazen open wijn) bedraagt 164 euro. We hadden zelf geparkeerd, de car hop kan rustig verder Wordfeuden.

Hotel Restaurant & Bar CoronaBuitenhof 39-42Den Haag070-363930

    • Ronald Hoeben