'Mijn werk is zo leuk dat er geen rem op zit'

Gonnie Been (46) wilde ooit flamencodanseres worden, maar werd manager communicatie en sociale innovatie bij Microsoft.

Vrouwen

,,In elk bedrijf moet evenwicht zijn tussen mannelijke en vrouwelijke waarden. Ik vind het een rottig onderwerp, want het zou geen item mogen zijn in het bedrijfsleven. Veel bedrijven zijn vooral gericht op mannelijke waarden: groei, resultaat, winst. Vrouwen denken meestal evenwichtiger, zorgen dat het systeem niet uitgeput raakt, denken aan de lange termijn. Microsoft streeft ernaar om per 1 juli van dit jaar 25 procent vrouwen in dienst te hebben. Dat gaat niet lukken, maar het is al veel beter dan het was. ”

Het nieuwe werken

,,Bij Microsoft is qua inrichting van je werk alles geoorloofd als je je resultaten maar haalt en respect hebt voor collega’s. Je digitale agenda moet altijd openstaan, je moet je werkplek opruimen als je die twee uur niet gebruikt en je mag net zoveel thuiswerken als je wilt.”

Balans tussen werk en privé

„Bij mij is er geen scheiding meer tussen werk en privé. Ik vind mijn werk zo ontzettend leuk dat er geen rem meer op zit. Nou ja, mijn kinderen zijn mijn rem. Laatst werd ik ’s nachts wakker en móest ik mezelf even een mail sturen met een notitie. Het duurde maar een kwartiertje, maar ik dacht toen wel: waar ben ik mee bezig? Toch wil ik eigenlijk niet anders.”

De Raad van Anders

,,Dat is een adviesorgaan dat ik heb opgezet binnen Microsoft om kritisch naar onszelf te blijven kijken. In de Raad zitten mensen van buiten die we vraagstukken voorleggen als ‘de arbeidsparticipatie van vrouwen’. Er is ook besproken hoe voorkomen kan worden dat Microsoft een gouden kooi wordt voor werknemers. Dat is een grote zorg voor mij. Want een gouden kooi is niet goed voor een bedrijf. Dan blijven mensen hetzelfde doen en verandert er niets meer.”

Succes

„Succes betekent voor mij dat mijn werk bijdraagt aan een leukere samenleving. Dat Microsoft een bedrijf is met blije werknemers. Onlangs kreeg ik een enorm compliment van een collega: ,,Het doet er niet toe wat jij doet bij Microsoft, het gaat erom dat jij hier bent.”

Geld

,,Geld is belangrijk. Het geeft mij de zekerheid dat ik kan doen wat ik wil: met vakantie, leuke kleren en goed voedsel kopen, een lekker dak boven mijn hoofd. Voor mij als alleenstaande moeder is die economische onafhankelijkheid heel belangrijk.”

Ambitie

,,Stiekem droom ik ervan om ergens een directiefunctie te krijgen waarin ik de balans tussen mannelijke en vrouwelijke waarden kan laten zien. Een functie waarin ik helemaal eindverantwoordelijk ben.”

Friederike de Raat

    • Friederike de Raat