Michelinsterren in Courchevel... ...en technobeats in Val Thorens

Twee dorpjes in één Frans skigebied – werelden van verschil. Jaïr Ferwerda verbleef twee dagen in het mondaine Courchevel en skiede vervolgens naar Val Thorens, het ‘Salou van de wintersport

Ellen en Joop Vijn uit Haarlem komen al 25 jaar in Courchevel in de Franse Alpen. Zij hebben het dorp zien veranderen. „Het is overgenomen door de Russen. Die hebben het geld. In ons hotel bijvoorbeeld zitten alleen nog maar van die grote bodybuildertypes. De menukaart is zelfs in het Russisch.” Toch blijven Ellen en Joop terugkomen. „Het skigebied is fantastisch. Je kan hier tot heel laat in het jaar afdalingen maken, omdat het zo hoog ligt. En weet je wat het grote voordeel is? Vanuit je hotel sta je direct op de piste. Uren met die ski’s op je nek lopen, daar hebben wij op onze leeftijd echt geen zin meer in.” Het echtpaar laat de euro’s flink rollen in Courchevel. „Onze hotelkamer kost 900 euro per dag. Dat is best aan de prijs. Maar ik denk, wij moeten genieten! Al die mensen die maar sparen… Poeh, vreselijk! Nú moet het gebeuren, jongen!”