Marine mag piraten op land onder vuur nemen

Nederland en andere lidstaten van de Europese Unie hebben gisteren besloten de militaire operatie op zee tegen Somalische piraten fors uit te breiden. Vanaf oorlogsschepen en met helikopters mogen nu ook doelen op land onder vuur worden genomen, zoals brand stofdepots en voertuigen van piraten, alsmede bootjes in binnenwateren achter de Somalische kustlijn.

De EU wil zo de infrastructuur van piraten op land kunnen vernietigen. Inzet van militairen op de grond in Somalië blijft uitgesloten.

Volgens minister van Defensie, Hans Hillen, is de verruiming cruciaal. „We moeten de piraten niet alleen op zee aanpakken, als ze op het punt staan toe te slaan, maar ook de criminele netwerken op het land. Zo behouden wij, en niet de piraten, het initiatief”, zei hij donderdag al tijdens het beraad in Brussel.

De maritieme EU-operatie tegen piraterij bij de Hoorn van Afrika, onder de codenaam Atalanta en onder dekking van de VN-Veiligheidsraad, ging in december 2008 van start. Gisteren werd in Brussel ook besloten de missie tegen de piraterij met twee jaar te verlengen, tot december 2014. Nederland, dat zich eerder tot eind van dit jaar heeft gecommitteerd, wil ook langer meedoen. Premier Rutte wees gisteravond na afloop van de ministerraad op het belang dat Nederland als „klein stipje op de wereldkaart” zijn belangen in de wereld goed verdedigt.

Nederland participeert ook in de NAVO-operatie Ocean Shield tegen piraterij. Voor deze operatie en die van de EU levert de Nederlandse marine, met wisselende inzet, drie fregatten, een amfibisch transportschip en een onderzeeboot. Ook beschermen Nederlandse mariniers aan boord van schepen van de VN-voedselorganisatie WFP de aanvoer van voedselhulp voor vluchtelingen Somalië.

Volgens functionarissen van de EU is de strijd tegen piraterij succesvol. In het eerste kwartaal van 2011 werden 19 koopvaardijschepen geënterd door piraten in de Indische Oceaan en de Rode Zee. In de rest van het jaar slecht zes.