Marga ging de zon tegemoet

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Marga de Boer (56), uitgever bij Luitingh-Sijthoff, las in de zomer van 1962 op haar slaapkamer in het ouderlijk huis aan de Beatrixlaan 5 in Katwijk een Donald Duck.

„Mijn vader, een leraar Duits en wiskunde, experimenteerde thuis met zijn nieuwe camera met flitser. En omdat ik nogal een woelwater was, moest een Donald Duck mij zoet houden. Dat lukte. Ik zat rustig te soppen. Geduimd heb ik nooit, maar soppen met wijs- en middelvinger vond ik fijn. Mijn vader was tevreden. Zelfs zó tevreden dat hij de dia later instuurde voor een wedstrijd van AGFA: tezamen met twee andere foto’s – een met bloemen en een ingewikkelde van mijn zus met twee spiegels. Die met mij won de eerste prijs: een zestiendaagse cruise op het schip Oranje. Aanvankelijk was de prijs een boottrip naar Leningrad, maar mijn moeder wist dat te veranderden, waardoor het gezin meekon: naast mij, één jongere en twee oudere zusjes. Het werd een hemelse reis. Eerst met de trein naar IJmuiden, eerste klas. Vervolgens naar Southampton waar de meeste passagiers opstapten. Bij vertrek was er serpentine en onze hutten waren heel luxe; zeker voor een middenstandsgezin. We voeren naar Lissabon, waar de eerste brug over de Taag werd gebouwd en in Setúbal mochten wij passagieren. Weer aan boord volgde Marokko, Mallorca en de terugreis naar Southampton. Het was zo spannend. Ik leerde tafeltennissen van Chinese bedienden, zwemmen in een groot zwembad en elke dag gingen mijn zusjes en ik op de verschillende dekken de Engelse theetafel af. Mijn vader was druk met fotograferen. AGFA had hem gevraagd een reportage te maken. Dat leidde tot een diavoorstelling met tekst; zelf geschreven én zelf voorgelezen. Het Polygoon-journaal was er niets bij. Zo zei hij na de openingsdia’s met gedragen stem: ‘de zon tegemoet’. Daarmee hebben wij hem later genadeloos gepest. Nog steeds citeert een van de zussen de zin wel eens op een verjaardagspartij. Mijn vader is 86 en fotografeert inmiddels digitaal. Een prijs heeft hij nooit meer gewonnen.”

U kunt zelf ook een foto insturen via opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ gemaakt wordt.