Kuipers’ evacuatie naar zijn Sojoez-raket

Andre Kuipers, vlak voor zijn vertrek naar het ISS. Foto Reuters / Shamil Zhumatov

Vanochtend moesten astronaut André Kuipers en zijn collega’s in het Internationale ruimstestation ISS schuilen voor naderend ruimtepuin. De brokstukken vlogen op vijftien kilometer afstand voorbij, waardoor de zes astronauten geen gebruik hoefden te maken van de vluchtcapsule waarin ze zaten.

Op zijn blog blikt Kuipers terug op de gebeurtenissen van vandaag.

“Zaterdag om vier uur in de morgen werden we gewekt en hebben we alle luiken in het Amerikaanse deel van het ISS gesloten. Dat is iets wat we in het ISS normaal nooit doen, dus op zich al een boeiende bezigheid. Maar het was geen oefening, er kwam echt iets aan! We verzamelden in het Russische segment en hadden contact met de grond over de stand van zaken. Daarna hebben we in onze Sojoez plaatsgenomen van waaruit we verder met de grond konden overleggen. Het luik naar het ruimtestation ging dicht en we wachtten af of er een botsing zou komen om precies 06:38:33 uur.”

Beelden uit de controlekamer op het moment dat het duidelijk is dat het gevaar is geweken.

Het was pas voor de derde keer in de geschiedenis van het ISS dat ISS-bemanning moest schuilen in de Soyuz wegens ruimtepuin. De “oude, ongecontroleerde of geëxplodeerde satellieten, stukken van rakettrappen, kleine onderdelen of zelfs verfdeeltjes” zorgen volgens Kuipers voor een steeds groter probleem.

“Alle deeltjes kleiner dan tien centimeter zijn ook een risico. De energie die vrijkomt bij een botsing kan enorm zijn. Het kan grote schade aanrichten en zelfs een lek veroorzaken. Daarom hebben we jarenlang getraind op noodscenario’s, waarbij we zo’n lek moesten opsporen. Om de lekkende module te vinden, moesten we luiken sluiten. Daarna probeerden we dan het gat te dichten. Natuurlijk word ik als Nederlander geacht als een moderne Hans Brinker mijn duim in het gat te steken…”

Lees het hele stuk van André Kuipers over de ‘code rood-situatie’ en het ruimtepuin op zijn blog.

    • Lex Boon