Kort nieuws

Rechtszaak

Nigeriaanse dorpen klagen Shell aan

LAGOS. Een groep van 35 Nigeriaanse dorpen heeft oliebedrijf Royal Dutch Shell gisteren voor een Britse rechter gedaagd. De dorpen in de streek Ogoniland stellen dat Shell te laks reageerde op twee olielekken in 2008, waardoor de delta waarin de dorpen liggen doordrenkt raakte met olie. De omgeving liep daardoor ernstige schade op en de kostwinning van de bevolking kwam in gevaar. Shell ontkent de aantijgingen en zegt dat de olielekken maar een klein deel van de schade hebben veroorzaakt. De grootste schade zou zijn aangericht door oliedieven die geregeld de oliepijpleidingen aftappen zonder zich te bekommeren om het milieu. (Novum/AP)

Internetwarenhuis

Moederbedrijf blaast verkoop Wehkamp.nl af

Rotterdam. De verkoop van internetwarenhuis wehkamp.nl gaat niet door. Gisteren maakte het moederbedrijf RFS Holland Holding bekend het verkoopproces te staken. RFS gaf zakenbank Credit Suisse vorige zomer opdracht een verkoop te onderzoeken, omdat er, zoals wehkamp.nl-directeur Paul Nijhof zei, grote belangstelling was van potentiële kopers. Nu zegt Nijhof tot de conclusie te zijn gekomen dat verkoop „niet de gewenste versnelling van de groei op internet” oplevert. „Dan is het verstandiger om op eigen kracht verder te gaan.” (NRC)

Bezoekcijfers

Tentoonstelling Escher in Rio best bezocht

Amsterdam. Een tentoonstelling met werk van de Nederlandse kunstenaar M.C. Escher in Rio de Janeiro heeft vorig jaar gemiddeld 9677 bezoekers per dag getrokken. Het is daarmee de best bezochte expositie van vorig jaar, blijkt uit een jaarlijkse enquête van kunstmagazine The Art Newspaper. Eschers kunst was van april tot juli te zien in het Centro Cultural Banco do Brasil. Het best bezochte museum van vorig jaar is het Louvre in Parijs, dat het bezoekersaantal zag stijgen naar 8,9 miljoen. (Novum)

Blunder

Kazachstan boos om draaien nep-volkslied

Londen. Bij de medaille-uitreiking na een schietwedstrijd in Koeweit, waarbij een Kazachstaanse deelneemster had gewonnen, is per ongeluk een nepvolkslied gedraaid. De organisatie van het sportevenement had abusievelijk een parodie op het Kazachstaanse volklied van internet gedownload. Het kwam uit de film Borat, waarin de Britse komiek Sacha Baron Cohen de draak steekt met de culturele gewoonten van Kazachstan. In het lied komen teksten voor als: ‘De prostituees van Kazachstan zijn de schoonste in de regio’. Het schietteam eiste excuses.(Reuters)