Knoflooksoep en lamshachee met oersap

Knoflooksoep

De hoeveelheid knoflook klinkt angstaanjagend. Maar doordat de knoflook eerst in zijn geheel gegaard wordt, valt die hoeveelheid in de praktijk reuze mee.

voor 4 personen

2 el ganzenvet of reuzel of 1 el boter en 1 el olie

24 tot 32 tenen knoflook, ongepeld, 1,5 l groente- of gevogeltebouillon, nootmuskaat, zout en versgemalen peper, 3 eierdooiers, 3 el zachte olijfolie extra vergine

Verwarm het vet of de olie in een stoofpan met dikke bodem. Doe er de tenen knoflook in, sluit de pan en laat ze een minuut of twintig op heel laag vuur zeer zacht worden maar niet bruin. Schep de tenen af en toe om.

Verwarm de bouillon en druk de teentjes een voor een uit. Pureer ze met een staafmixer. Voeg peper en zout en nootmuskaat toe naar smaak.

Klop de eierdooiers met een vork even los in een kom, doe er de 3 eetlepels olijfolie bij. Klop er 4 eetlepels van de warme bouillon door en giet het geheel weer bij de bouillon. Direct roeren, anders ontstaat er een klont, en het gas uitzetten. Even blijven roeren tot de dooiers net gaar zijn.

Dien de soep op met warm geroosterd brood en boter.

Lamshachee uit het Hoge Noorden

Oersap is te koop bij natuurwinkels, maar wie zelf vlierbessensap maakte, kan dat natuurlijk gebruiken. De combinatie van zoet, zuur en het hartige vlees is heel geslaagd.

750 g mager lamsvlees, in dobbelstenen

1 el boter, 1 el olijfolie, 10 sjalotjes, in kwarten, 1,5 dl bouillon (van lam of groenten), 4-6 el ongezoet oersap van cranberry, 4-6 el ongezoet oersap van vlierbessen

scheutje worcestersaus, 6 dunne plakjes droge (Groningse of Friese)worst, 3 laurierbladen, ingescheurd, 1 sjalot bestoken met 5 kruidnagels, 1 tl gemalen foelie

6 jeneverbessen, 2 dunne plakjes (Groningse) kruidkoek

Verhit de olie en de boter en bak het vlees (in porties) omscheppend bruin. Bestrooi het met wat zout. Schep het vlees uit de pan en bak de sjalotjes goudbruin. Voeg het vlees weer toe en blus met de twee soorten oersap. Voeg dan alle andere ingrediënten toe, behalve de kruidkoek.

Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat de hachee zachtjes pruttelen, eventueel in de oven (120 graden), zo’n 2,5 uur. Laat de laatste dertig minuten de koek mee sudderen, maar pas op voor aanbranden, dus roer af en toe om.

Haal de kruidnagelsjalot eruit (als die nog terug te vinden is) en serveer met puree en rode kool (met cranberries, zie De Thuiskok van 25 februari).