Is de krant soms voor de doodstraf? Nee, dit was een leus op een raam

Robert M. Doodstraf!, schreeuwt de krant de lezer toe vanaf de voorpagina (zaterdag 10 maart). Wie heel goed zoekt, vindt rechts onderaan een achtpuntstoelichting. Hieruit blijkt dat het een foto is van een op een raam gekalkte leus. De kreet ontbeert evenwel voldoende context om de foto op te vatten als passende illustratie. De foto werkt eerder als een pamflettistisch vormgegeven kop, oftewel als een oproep om M. de doodstraf te geven.

Op een binnenpagina had de lezer tijd gehad om te ontdekken hoe het zat. Nu deze kreet een kwart van de voorpagina beslaat, werkt hij vooral als een aanmoediging voor de koper van de losse krant om eens niet De Telegraaf, maar NRC Weekend te kopen.

Bart Top

Amsterdam

De chef van de zaterdagkrant, Bas Blokker, zegt: „De kritiek van de lezer snijdt hout. De manier waarop de foto is afgedrukt – op de voorpagina en zo aangesneden dat het gebouw waar de leus op stond nauwelijks te zien was – heeft bij sommige lezers het idee gewekt dat de krant pleit voor de doodstraf voor Robert M. De krant is tegen de doodstraf, en wil zich ook niet uitlaten over een straf die de rechter nog moet bepalen.”

„De context komt uit de kop eronder: hoe pakt justitie deze omvangrijke strafzaak aan? Daar gingen de stukken ook over. Waarom namen we dan toch deze foto? Omdat die direct duidelijk maakt dat het over de zaak-Robert M. gaat. De foto had ook al twee keer eerder in onze krant gestaan, zij het niet op de voorpagina, en in net iets andere vorm ook in andere kranten.”

„Dat de lezer moest zoeken naar de toelichting, vind ik overigens wat overdreven. Een bijschrift staat altijd onder of naast de foto, en altijd met dezelfde lettergrootte. De redactie heeft het niet verstopt.”