In crisistijd blijven echtparen bij elkaar

Als het economisch slechter gaat, blijven echtparen liever bij elkaar. Ondanks geldzorgen en stijgende werkloosheid daalt het aantal scheidingen tijdens recessies. Trekt de economie weer aan, dan gaan ook meer paren uit elkaar. Dat concludeert Joop de Beer van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut. Op verzoek van deze krant onderzocht hij het verband tussen echtscheidingen en conjunctuur tussen 1980 en 2010.

Tot medio jaren negentig was het patroon dat laagconjunctuur gepaard ging met meer huwelijkse spanningen en meer scheidingen, ontdekte De Beer. In de crisis van de jaren 80 piekte zowel de werkloosheid als het aantal echtscheidingen. Een mogelijke verklaring voor de omslag rond 1995 is de toename van het aantal tweeverdieners, denkt bijzonder hoogleraar demografie Jan Latten.