Imponerende bariton

Leonard Cohen: Songs from the road

Canvas, 22:00-23:15 uur

Die avond, 4 juli 2009, droeg Leonard Cohen zijn concert op aan de Belgische zangeres Yasmine. De Nederlandstalige vertolkster van veel van zijn liedjes, waarvan er een vlak voor zijn optreden te horen was in het volgepakte Sportpaleis in Antwerpen. Een week eerder had Yasmine zelfmoord gepleegd.

Het droeg bij aan de melancholische sfeer bij het concert dat Cohen vervolgens gaf. Op een andere manier betoverend dan een jaar eerder in het Amsterdamse Westerpark, een optreden waarover Pieter Steinz in NRC Handelsblad schreef dat het „verbluffend” was geweest. „Leonard Cohen ontroerde vanaf de eerste noten”, vond recensent Menno Pot van de Volkskrant.

De wereldwijde tournee in 2008 en 2009 bracht de Canadese dichter/zanger/componist terug in de schijnwerpers die hij vijftien jaar had gemeden. Gedwongen door financiële problemen koos Cohen voor een comeback. Een man op leeftijd, die onvermoeibaar leek. Een beschaafde heer in een net pak en met een hoed op, die hij bij het vele applaus dat hem ten deel viel, beleefd en dankbaar afnam.

Adembenemend waren die concerten. Het nasale geluid van de jonge Cohen is allang getransformeerd in een imponerende bariton, prachtig ondersteund door de zangeressen Sharon Robinson en The Webb Sisters en onder anderen begeleid door de veelzijdige Spaanse gitaarvirtuoos Javier Mas.

Luister en kijk maar, zolang het nog kan. Meer dan ooit, vertrouwde de 77-jarige Cohen onlangs aan The New York Times toe, is hij zich bewust van zijn sterfelijkheid.

John Kroon