Een gothic Piratenmeisje schudt het Saarland op

De 22-jarige Jasmin Maurer van de Piratenpartij in Saarland heeft gevoel voor machtspolitiek. Bij de verkiezingen van zondag lijkt ze de kiesdrempel te halen.

Jasmin Maurer

In de kleinste deelstaat van Duitsland, Saarland, voert de jongste lijsttrekker de nieuwste en hipste politieke partij van dit moment aan: de Piraten.

Haar naam is Jasmin Maurer. Eind deze maand wordt ze 23 jaar. Ze heeft zwart haar en oogt tenger als je haar tussen haar medebestuurders ziet, forse mannen met buiken die stuk voor stuk ouder zijn dan zij. Maar Maurer deelt de lakens uit.

„Ik roep op tot discipline”, zegt ze streng vanachter de microfoon in restaurant Bürgerhaus in Saarbrücken-Dudweiler, waar haar partij een verkiezingsbijeenkomst houdt.

Eén programmapunt is verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd van 18 naar 16 jaar. Met gevoel voor machtspolitiek zegt Maurer dreigend: „Als jullie tegen stemmen, kunnen we onze verkiezingsaffiches meteen weghalen.” Saarbrücken hangt vol met foto’s van een meisje dat met de armen over elkaar de toeschouwer verwijtend aankijkt. Met de tekst: Jana (16) hätte gerne die Wahl. Jana zou graag kiezen. Getekend: de Piraten.

De Piraten zijn overal in Duitsland in opkomst. Ze wisten vorig jaar met een spectaculair resultaat in de Berlijnse gemeenteraad te komen. Ze zijn nu smaakmaker van de hoofdstedelijke politiek.

In Saarland komen de Piraten blijkens de peilingen ruim boven de kiesdrempel van vijf procent uit. Waarmee een plaats in het parlement bij de regionale verkiezingen zondag verzekerd lijkt. De partij staat volgens Maurer voor „transparantie, basisdemocratie en meer betrokkenheid van de burger bij de politiek”.

De Piraten zijn een internationale beweging, die vooral pleit voor vrijheid van het internet. Maar Jasmin Maurer heeft met haar Saarland-Piraten dit „eenzijdige thema” – een verwijt van de tegenstanders – voor een bredere aanpak ingeruild.

Op de verkiezingsbijeenkomst wordt duidelijk dat de Piraten voor een landelijk minimumloon en belasting op financiële transacties zijn. Ze eisen beter onderwijs en beperking van de schulden.

Saarland, met ruim een miljoen inwoners, is politiek vooral bekend dankzij Oskar Lafontaine, voormalig sociaal-democraat en oprichter van de uiterst linkse partij Die Linke. Lafontaine was in de jaren ’80 premier van Saarland. Die Linke haalde bij de laatste verkiezingen in Saarland (2009) ruim 21 procent van de stemmen. Met dank aan Lafontaine.

Die Linke en de andere gevestigde partijen en de conventionele media hebben de Saarlandse Piraten de afgelopen weken stevig onder vuur genomen. Ze zouden „onrijp” zijn en een chaotisch programma hebben.

En de lijsttrekker zou veel te jong zijn voor de politiek. Maurer wordt in de lokale pers misprijzend Gothic Girl genoemd, vanwege haar voorliefde voor gothicmode (vooral veel zwart) en dito muziek.

Maar Maurer, als stagiaire werkzaam in de computerbranche, bijt van zich af. „Ik zou niet weten waarom een 22-jarige geen belangstelling voor politiek zou kunnen hebben”, zei ze laatst tegen de Saarbrücker Zeitung, een bolwerk van conservatisme.

Op de partijbijeenkomst komt ze over als een zelfbewuste vrouw die weet wat ze doet; die retorisch talent heeft en die omstreden verkiezingsonderwerpen niet uit de weg gaat.

En die haar leeftijd mee heeft. In het lokale Piratenteam valt ze danig uit de toom. Haar medebestuurders zijn minstens tien jaar ouder dan zij. Ze ogen als gemoedelijke Saarlanders, die graag een biertje drinken en net zo goed lid zouden kunnen zijn van de sociaal-democraten of christen-democraten.

Maurer is de strijdbaarste van allemaal. Ze zegt dat ze zondag „zes tot zeven procent van de stemmen” zal halen. „De kiezers in Saarland hebben op een partij als de onze gewacht.”