Duizenden Mexicanen verwelkomen paus voor driedaags bezoek

De Paus wuift naar aanhangers bij zijn aankomst op het vliegveld van Silao in Mexico. Foto AP / Gregorio Borgia

Paus Benedictus XVI is gisteravond feestelijk onthaald in Mexico. Langs de 30 kilometer lange route van het vliegveld naar de stad Léon stonden mensen die hem toejuichten. De paus is vandaag en morgen in Mexico en reist maandag door naar Cuba.

In Léon heerste een carnavalssfeer, waar morgen zo’n 300.000 mensen worden verwacht bij een mis. Katholieken die de paus bij aankomst stonden op te wachten zeiden tegenover persbureau AP dat ze hopen dat de paus met zijn boodschap van vrede en eenheid de pijn van het door een drugsoorlog verscheurde Mexico kan verzachten. De paus werd in Léon ook welkom geheten door president Felipe Calderon. Die dankte de paus voor zijn vreugdevolle komst in moeilijke tijden.

Voor aankomst in Mexico riep de paus op tot een einde aan het drugsgerelateerde geweld in Mexico. Dat deed hij tegenover verslaggevers die meevlogen in het pauselijke vliegtuig. Hij zei naar Mexico te zijn gekomen om een boodschap van hoop te brengen en riep de Mexicanen op mensen met weinig toekomstperspectieven te helpen weer betekenis te geven aan hun leven.

De paus liep in het vliegtuig ook alvast vooruit op zijn bezoek aan Cuba. Hij drong hij aan op dialoog op het eiland om een alternatief te vinden voor het communisme in dat land. Het is volgens de paus “evident dat de communistische ideologie niet langer beantwoordt aan de realiteit van vandaag”. Gevraagd naar de slechte behandeling van politieke dissidenten op Cuba zei hij dat de Kerk met behulp van de dialoog wil bijdragen aan “een rechtvaardige en verbroederde samenleving”.

    • Pim van den Dool