Dode en gewonden bij rellen na straf voor voetbalclub Egypte

In het stadion van de Egyptische voetbalclub Al-Masry in Port Said vielen in februari zeventig doden bij ernstige rellen. Foto AFP

Bij rellen in de Egyptische havenstad Port Said zijn gisteravond laat een doden en achttien gewonden gevallen. Het geweld in de stad laaide op nadat de Egyptische voetbalbond de plaatselijke club Al-Masry had bestraft voor de ernstige voetbalrellen van eerder dit jaar.

Voetbalbond EFA besloot gisteren Al-Masry voor twee seizoenen uit te sluiten van de Egyptische voetbalcompetitie en bepaalde ook dat het stadion van de club, het Port Said Stadium, drie jaar gesloten moet blijven. Het besluit van de voetbalbond is een reactie op de ernstige rellen die op 1 februari plaatsvonden in het stadion. Bij een competitiewedstrijd tussen Al-Masry en Al-Ahly uit Kairo bestormden supporters van beide teams het veld en vielen bij gevechten meer dan zeventig doden.

In reactie op de strafmaatregel verzamelden zich gisteravond duizenden aanhangers van Al-Masry bij een gebouw van de lokale autoriteiten in Port Said. Honderden fans raakten daar in een urenlange confrontatie met de oproerpolitie verwikkeld, aldus een ooggetuige tegen persbureau Reuters. Eén fan kwam om het leven toen hij door een agent in de rug werd geschoten en achttien andere fans raakten bij de rellen gewond.

Onlangs werden in Egypte 75 mensen aangeklaagd voor betrokkenheid bij de voetbalrellen van februari. Onder hen zijn negen veiligheidsfunctionarissen en voor de rest vooral gewelddadige supporters. De rellen zijn het ernstigste incident in de Egyptische voetbalgeschiedenis en de dodelijkste voetbalrellen sinds 1996. In dat jaar kwamen 78 mensen om het leven door verdrukking bij een WK-kwalificatiewedstrijd tussen Guatemala en Costa Rica in Guatemala-Stad. Naast de doden vielen er toen 180 gewonden.