Dit spookschip is pas het begin van de tsunami-rommel

Een luchtfoto van het Japanse spookschip, zo'n 260 kilometer voor de Canadese kust. Foto Reuters / Department of National Defence

Sinds Japan een jaar geleden werd getroffen door een tsunami drijft er naar schatting een afvalberg van 20 miljoen ton richting Noord-Amerika. Een ‘spookschip’ van ruim 45 meter is volgens The Vancouver Sun het eerste brokstuk dat de oversteek van de Grote Oceaan heeft voltooid.

De Japanse vissersboot werd enkele dagen geleden gespot tijdens een standaard patrouille en drijft op zo’n 260 kilometer voor de kust van Cape Saint James in Canada.

Het schip is verlaten en behoorlijk beschadigd. Volgens een kapitein van een maritiem sleepbedrijf is er dan ook niemand geïnteresseerd in het schip.

“Het spookschip is waarschijnlijk vrij waardeloos. Er zal niemand zijn die er iets mee te maken wil hebben vanwege de enorme kosten die gemaakt zullen moeten worden om het schip aan land te krijgen. Maar dit zat er natuurlijk aan te komen.” - Maritiem expert Paul Gray.

Het was dan ook al langer bekend dat een groot deel van tsunami-afval terecht zal komen aan de westkant van Noord-Amerika. Uit de simulaties die wetenschappers hebben gemaakt blijkt dat het spookschip de oversteek inderdaad snel heeft gemaakt. Eind 2013 wordt pas het meeste afval verwacht.

http://www.youtube.com/watch?v=n9ewPVAalNQ

Overigens zal het leeuwendeel van de troep de kust nooit bereiken. De golfstromen zorgen ervoor dat de rommel uiteindelijk in het midden van de Grote Oceaan terecht komt. Een gedeelte van de drijvende vuilnisbelt zal zinken of verweren, maar het afval dat blijft drijven (met name plastic) kan problemen opleveren voor vissen en zeevogels.

    • Lex Boon