De nieuwe iPad heeft vooral te vrezen van de oude iPad

Apple introduceert de derde generatie van de iPad. De tabletrage gaat ongehinderd door, maar hoe lang weet de iPad de concurrentie nog op afstand te houden?

Even denken, waarom hadden we volgens Steve Jobs ook al weer een tablet pc nodig? Twee jaar geleden introduceerde Apple de iPad als luxe e-bookreader, draagbare tv, spelcomputer, een minitypemachine en webbrowser op schoot. Een voltreffer: alleen in Nederland zijn al een miljoen tablet pc’s in omloop.

Apples gadget heeft nog genoeg aantrekkingskracht om twintig die hards te laten overnachten op de stoep voor de Amsterdamse Apple Store, vrijdag in afwachting van de Nederlandse introductie van de iPad 3.

Je moet erg goed kijken om dit nieuwe model te onderscheiden van de vorige generatie. Het toestel is een beetje dikker, door de grotere batterij die nodig is om het verbeterde beeldscherm van stroom te voorzien. Dankzij meer dan 3 miljoen pixels biedt deze tablet gedetailleerder beeld dan een tv of computerscherm. Retina, noemt Apple het: de pixels staan zo dicht op elkaar dat je ogen ze niet meer kunnen onderscheiden.

Apple heeft zelf zijn applicaties opgewaardeerd naar deze hogere resolutie en voegt er fotobewerkingsprogramma iPhoto aan toe. Leuk, foto’s manipuleren met je vingers. Maar het wachten is op de 200.000 andere iPad-apps: die werken wel op de iPad 3 maar nog niet met de optimale resolutie. Tekst ziet er al wel in elke app beter uit maar de ontwikkelaars moeten nog wel aan de slag.

Dat de grafische processor nu harder moet werken om alle pixels aan te sturen is te merken: de nieuwe iPad wordt warmer dan de vorige. Dat levert echter geen blaren op, hooguit zweterige handen.

De nieuwe iPad weegt 50 gram meer dan de iPad 2 maar de voordelen van het Retinascherm wegen zwaarder. Internetten vergt minder zoomwerk en het lezen van boeken is aangenamer. Dat geldt ook voor videofilms in de hoogste resolutie.

Wie de iPad op zijn tv aan wil sluiten moet een hdmi-kabel (39 euro) kopen. Hoewel Apple liever heeft dat je er een Apple TV bij koopt à 109 euro. Accessoires zijn duur, terwijl de prijs van de iPad (vanaf 479 euro) enigszins binnen de perken blijft.

Concurrentie heeft de iPad van Android-tablets van onder meer Samsung, Sony en Asus. Die bieden meer variatie aan formaten maar het app-aanbod voor Android-tablets is wat schamel. Daarom heeft de nieuwe iPad vooral te vrezen van de iPad 2, die 100 euro is afgeprijsd.

    • Marc Hijink