De Jong opnieuw wereldkampioen op 10 kilometer

Bob de Jong viert zijn vijfde wereldtitel op de tien kilometer. Foto AP / Peter Dejong

Bob de Jong is voor de vijfde keer in zijn carrière wereldkampioen geworden op de tien kilometer. De 35-jarige schaatser van BAM klokte op het WK afstanden in Thialf een tijd van 12.53,91 minuten. Zijn ploeggenoot Jorrit Bergsma werd in 12.57,71 tweede. Het brons ging naar de Amerikaan Jonathan Kuck (13.12,66).

Bergsma legde de lat hoog voor De Jong, al liet de Nederlands kampioen op natuurijs in de slotfase zijn rondetijden behoorlijk oplopen. De Jong, die in de laatste rit in actie kwam tegen de verre van fitte Havard Bøkko, was halverwege ruim vier seconden langzamer dan zijn ploeggenoot. Met rondjes van 30,2 en 29,9 maakte hij in de slotfase echter alsnog het verschil.

De Jong pakte zijn eerste wereldtitel op de 10 kilometer al in 1999. Ook in 2003, 2005 en 2011 toonde hij zich de beste stayer van de wereld.

Bekijk de reactie van Bob de Jong.

Bob de Vries, vorig jaar winnaar van het zilver, kon de verwachtingen niet inlossen. Hij werd in 13.25,74 minuten zesde.
De 1000 meter voor de vrouwen, gewonnen door de Canadese Christine Nesbitt, werd eerder op de dag bezocht door koningin Beatrix. Na afloop nam ze uitgebreid de tijd om de Nederlandse medaillewinnaars te feliciteren.

    • Lex Boon