Coupleider Mali roept op tot kalmte en belooft verkiezingen

Malinese soldaten gisteren tijdens een patrouille bij het presidentiële paleis in hoofdstad Bamako. Foto AP / Harouna Traore

De zelfbenoemde leider van de militaire coup in Mali, kolonel Amadou Sanogo, heeft de bevolking van Mali in reactie op berichten over plunderingen in hoofdstad Bamako opgeroepen de kalmte te bewaren. Ook beloofde hij gisteravond dat er verkiezingen in Mali worden uitgeschreven.

Sanogo reageerde gisteravond laat in een op de staatstelevisie uitgezonden boodschap dat soldaten van het regeringsleger en burgers onder meer benzinestations zouden plunderen en auto’s zouden kapen. Volgens Sanogo klopt het niet dat er ook soldaten bij de plunderingen betrokken zijn. Plunderen zou geen onderdeel zijn van hun strijd voor de goede zaak, aldus Sanogo. Hij riep alle Malinezen op het plunderen te stoppen.

In een interview met de BBC gisteravond beloofde Sanogo dat hij niet van zins is om aan de macht te blijven en herhaalde dat de nieuwe militaire machthebbers in Mali van plan zijn verkiezingen uit te schrijven. Wel is het volgens de legerleider noodzakelijk dat zijn soldaten eerst de nationale veiligheid van het land herstellen. Sanogo stelt dat het leger op dit moment onvoldoende in staat is bijvoorbeeld de rebellie van de Toearegnomaden in het noorden van het land te bestrijden en wil het leger extra middelen ter beschikking stellen.

Mali werd gisteren tijdelijk geschorst als lid van de Afrikaanse Unie. De internationale gemeenschap heeft de staatsgreep in het land, die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond, scherp veroordeeld. Mali, dat tot deze week geregeerd werd door president Amadou Toumani Touré, gold jarenlang als een stabiel en democratisch land. Waar Touré op dit moment verblijft is nog altijd onduidelijk.