'Bouterse pleegde 2 moorden'

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft volgens een voormalige handlanger bij de Decembermoorden in 1982 persoonlijk twee tegenstanders van zijn militaire bewind doodgeschoten. Het gaat om de vakbondsleider Daal en de militair Rambocus, twee van de vijftien mensen die op 8 december 1982 werden geëxecuteerd in Fort Zeelandia.

De rol van Bouterse werd beschreven door Ruben Rozendaal. Ze pleegden met anderen een staatsgreep in 1980. Rozendaal verklaarde onder ede als getuige voor de krijgsraad. Hij beschreef zichzelf als een vroegere boezemvriend van Bouterse.

Rozendaal zei dat Bouterse zijn militaire handlangers in 1982 had verteld dat vijftien mensen waren gearresteerd om een militaire coup te voorkomen. „Ik heb hem toen geloofd, maar achteraf blijkt dit niet waar te zijn”, aldus Rozendaal. „Dit is geen militaire actie. Het zijn gewoon brute en laffe moorden geweest. De mensen zijn uit bed gehaald en naar Fort Zeelandia gebracht. Mensen zijn als beesten behandeld. Meneer Rambocus heeft ons gesteund bij de coup. Hij zou bevelhebber worden, dit is beloofd door Bouterse, maar het is nooit gebeurd. Hij is persoonlijk doodgeschoten door Bouterse”, aldus een verslag van de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

Eerder verklaarde Rozendaal als getuige Bouterse destijds niet te hebben gezien bij het doden van de vijftien tegenstanders. Bouterse sprak gisteren zijn aanhangers toe bij het parlementsgebouw. Hij suggereerde dat Rozendaal zou zijn omgekocht om hem alsnog te beschuldigen.

Rozendaal noemde nog vier moorden op Surinamers waarvoor Bouterse verantwoordelijk zou zijn. De bevelhebber van destijds zou ook in Libië gekochte wapens hebben geruild voor drugs met de Colombiaanse terroristische groepering FARC.

Plannen van partijgenoten van Bouterse om een amnestiewet door het parlement te loodsen, mislukten gisteren vooralsnog. Er waren niet genoeg parlementariërs aanwezig.