binnenkijken

Thijs Wolzak kijkt elke week binnen op een bijzondere plek. Deze week bij interieurarchitect Aart Fastenau en mode-ontwerper Greetje Fastenau.

aart fastenau en greetje siebesma foto: thijs wolzak

Huis Huurappartement in het Piraeusgebouw, een modern, bakstenen woonblok op het KNSM-eiland in Amsterdam. Aart en Greetje Fastenau (beiden 65) kregen het appartement door de gemeente toegewezen omdat hun oude woning rijp was voor sloop. De architectuur van het appartementencomplex zit vol tegenstellingen en ook in de prismavormige woning van de Fastenau’s komen uitersten samen. Het schuine dak loopt op van 30 centimeter tot 9 meter.

De zuidkant van de woning, met panoramisch uitzicht, is warm en licht. „Hier zitten we in de winter.” De donkere, koelere noordkant van de woning kijkt uit op het IJ. „Hier zitten we in de zomer op het balkon.” Om de woning groter te laten lijken, zijn de meeste deuren verwijderd.

Interieur Het echtpaar koopt het liefst meubelstukken uit hun geboortejaar. „We hebben veel designklas-siekers, vooral van de grotere designers, zoals Isamu Noguchi, Charles & Ray Eames, Arne Jacobsen, Eero Saarinen, Joe Colombo en Achille Castiglioni.” De kale betonnen vloer is beschilderd met verdunde grijze muurverf en van lagen was voorzien, vertelt Aart. „We waren voor dertig euro klaar.” Onlangs hebben ze tien designmeubels verkocht. „Als je je meubels overal terug ziet in woonbladen en restaurants, treedt er slijtage op in de appreciatie.”

Bij brand meenemen „De eettafel van Noguchi, ons favoriete meubelstuk. We zijn eraan gehecht, ook was de tafel vrij kostbaar.”

Van Ikea „Het gestreepte kleedje onder de Noguchi-tafel. We kochten het voor het contrast en de kleur.”