Betere rechtsbescherming zzp’er

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) hebben bij bedrijfsongevallen dezelfde rechtsbescherming als werknemers die in loondienst zijn. Opdrachtgevers zijn aansprakelijk voor de schade van zzp’ers als ze niet genoeg veiligheidsmaatregelen nemen.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad van vrijdag. „Dit heeft de Hoge Raad nog nooit eerder beslist”, zegt de betrokken advocaat Sagel.

De zaak betrefteen zzp’er uit Terschuur die in 2005 een been verloor bij werk aan een vezelverwerkingsmachine. Hij had geen arbeidsongeschiktheidsverzekering en stelde het bedrijf, Allspan, aansprakelijk.

De wet stelt dat nalatige werkgevers ook aansprakelijk zijn voor bedrijfsongevallen van personen die bij hen werken, maar elders in loondienst zijn, zoals uitzendkrachten. De vraag was of de wet ook geldt voor zzp’ers die zonder arbeidscontract in opdracht werken.

De Hoge Raad oordeelde dat de zzp’er het bedrijf aansprakelijk kan stellen. „Het is ook te gek als je je eigen werknemers ergens niet mag laten werken omdat het onveilig is, terwijl je tegen de zzp’er kan zeggen: aan de slag, het risico is voor jou”, zegt hoogleraar Arbeidsrecht Houweling van de Erasmus Universiteit.

Voorwaarde is wel dat het werk van de zzp’er ook door het eigen personeel uitgevoerd had kunnen worden. „Zet een notariskantoor een zzp’er in als secretaresse, dan valt zij onder de uitspraak”, zegt advocaat Sagel. „Maar zet een notariskantoor een schilder in, dan is die waarschijnlijk niet beschermd.” Het hof in Den Bosch moet nu oordelen of het bedrijf nalatig was.