Alle prostituees naar het stadhuis

Het hele prostitutieplein van Eindhoven werd gisteravond afgegrendeld door de politie. De mannen moesten achter een hek, de vrouwen gingen mee naar het stadhuis.

Photo: Dirk-Jan Visser / Eindhoven - The Netherlands: 01-03-2012: Inval van de politie in het prostitutiegebied van Eindhoven Dirk-Jan Visser

„Om 19.57 grootschalige actie begonnen tegen internationale #mensenhandel op het Baekelandplein in Eindhoven”, zo meldde het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie vrijdagavond op Twitter. Bij de gezamenlijke actie van justitie, politie en gemeente, werden 300 agenten, vijf officieren van justitie en tientallen advocaten, tolken, ambtenaren en hulpverleners ingezet in de Eindhovense rosse buurt.

De politie sloot het Baekelandplein hermetisch af. Dat was makkelijk omdat het autovrije plein maar één toegangsweg heeft. De 24 woningen rond het plein zijn zeven jaar geleden verbouwd tot erotisch centrum met 24 ramen en 48 peeskamers. Het plein ligt in de arbeidersbuurt Woensel-West, waar „alle mannen last schijnen te hebben van te veel speeksel”, volgens het blueslied van de cabaretiers Hans Teeuwen en Roland Smeenk.

44 prostituees werden in busjes afgevoerd naar het stadhuis. 22 hoerenlopers, pooiers en andere mannen moesten zich achter hekken verzamelen. Politiemensen doorzochten alle panden. Ambtenaren controleerden de seksinrichtingen op geschiktheid en brandveiligheid. Het Landelijk Parket twitterde: „Politie heeft ernstige signalen gekregen dat prostituees Baekelandplein slachtoffer zijn van #mensenhandel.”

In de raadszaal van het stadhuis kregen de vrouwen het doel van de actie te horen: informatie vergaren over misstanden. Zoals gedwongen prostitutie. Illegale bordelen. Onveilige situaties. Prostituees die geen eigen onderkomen hadden en in de peeskamers overnachtten, waar de politie aanwijzingen voor had.

De vrouwen werden op hun gemak gesteld. Ze mochten hun verhaal doen. Ze hoefden niet. Alle vrouwen zouden aan het eind van de avond het geld terugkrijgen dat ze voor de huur van hun raam hadden betaald. Bij wijze van compensatie van gederfde inkomsten. Ook zouden ze naar huis worden gebracht. Wie niet terug wilde kon hulp en opvang krijgen. Daarna werden de vrouwen via een loopbrug naar het gebouw van de GGD gevoerd. Vrouwen van allerlei nationaliteiten, de helft Hongaren, Bulgaren, Roemenen.

Ze gingen door de ‘wasstraat’. Zo noemden ze in het commandocentrum de serie handelingen die een vrouw kon ondergaan, verspreid over kamers op vier verdiepingen. Eerst sprak elke vrouw met twee zedenrechercheurs. Waren haar papieren in orde? Wat was haar verhaal? Ze kon praten met een vreemdelingenadvocaat. Met hulpverleners die gespecialiseerd waren in slachtoffers van mensenhandel. Ze kon een soa-test laten doen. En ze kon roken. In het commandocentrum wisten ze: als de vrouwen niet konden roken, werkten ze niet mee.

Intussen moesten de mannen op het plein zich identificeren. Ze werden gefouilleerd. Hadden ze boetes uitstaan of moesten ze nog een celstraf uitzitten? Twee mannen werden opgepakt, een op verdenking van mensenhandel. De meesten konden snel weer naar huis. Ze kregen een folder over mensenhandel en signalen waaraan ze gedwongen prostitutie kunnen herkennen. Ook in de buurt werden folders verspreid.

Voor het eerst maakte het Landelijk Parket gisteren gebruik van Facebook en Twitter om informatie te vergaren. Iedereen kon het verloop van de actie de hele avond volgen.

De grootscheepse actie in Eindhoven was de tweede in zijn soort. De aanpak werd eerder toegepast in de Doubletstraat in Den Haag, in april 2011. Geen enkele prostituee in Den Haag deed meteen aangifte van mensenhandel. Maar de meesten wilden wel met de politie praten, buiten het zicht van pooiers en andere figuren die hen anders 24 uur per dag in de gaten houden. Dat leidde later tot vier gerechtelijke onderzoeken. Nog onlangs werden vijf vermoedelijke leden van een Hongaarse bende mensenhandelaren opgepakt. Anders dan drugs- of wapenhandel is mensenhandel lastig te bewijzen. Vrouwen zijn te bang om aangifte te doen of zien zichzelf niet als slachtoffer.

Na de Haagse actie kregen 21 seksinrichtingen een gemeentelijke waarschuwing. Eén horecabedrijf moest dicht. Het Landelijk Parket vindt de acties zo effectief en succesvol dat het er vaker toe over wil gaan.

Het Landelijk Parket twitterde: Politiechef Goossens: „Het onderzoek is niet afgelopen. Dit is eigenlijk het begin.” #mensenhandel